Učenje stranih jezika online

Online zajednice za učenje stranih jezika

Za početak ćemo izdvojiti Livemochu kao najveću online zajednicu za učenje stranih jezika. Na stranici možete pronaći interaktivne lekcije u više od 30 svjetskih jezika. Osnovna prednost Livemoche jest povezivanje s izvornim govornicima i brzo učenje jezika. Nedostatak je taj da su samo osnovni tečajevi besplatni, dok se za naprednije treba platiti.

Samo registriranje je jednostavno, na vama je da odaberete jezik koji želite učiti i lekciju od koje želite krenuti. Moramo napomenuti da je za snimanje audio materijala i komunikaciju s drugim članovima zajednice potreban headset uređaj.

Čitajući iskustva drugih korisnika Livemocha stranice, zaključujemo da je ona odlična za učenje osnova stranog jezika, upravo zbog direktnog kontakta s ostalim članovima zajednice.

Na internetu možete pronaći i druge slične online zajednice za učenje stranih jezika od kojih ćemo samo spomenuti Busuu. Njega nismo isprobali pa ako vas zanima takav način učenja možete se registrirati i pogledati koje su njegove prednosti.

Čitanje strane literature

Jedan od poznatijih i kvalitetnijih načina učenja je čitanje strane literature na internetu. Odlična metoda za ljubitelje knjiga. Možete birati između popularne wikipedije, portala s vijestima, stranih foruma ili elektroničkih knjiga.

Imate pregršt besplatne literature na internetu. Ako ste početnik savjetujemo vam da izaberete kratku i jednostavnu literaturu te paralelno čitate prijevod na hrvatskom jeziku. Kvalitetan rječnik vam je u ovom slučaju vrlo bitan.

Još jedan dobar način učenja jezika je gledanje filmova, serija ili crtića na stranom jeziku. Omogućava slušanje izgovora riječi koji je naravno jako bitan kod učenja. Možete preuzeti titlove ili probati razumjeti bez njih. Mi ih svakako preporučamo, posebice početnicima. Ukoliko smatrate da ste kroz meksičke sapunice naučili osnove španjolskog jezika možete putem interneta testirati svoje znanje.

Softver za učenje stranih jezika

Također, na internetu možete pronaći brojne softvere za učenje stranih jezika. Rosetta Stone i Tell Me More su jedni od vodećih. Isprobali smo vrlo hvaljenu Rosettu Stone. Program vas stavlja u ulogu djeteta gdje se učenje odvija pomoću slika i audio zapisa. Prijevoda nema i sve je na jeziku kojeg učite. Prednost softvera je interaktivno učenje jezika, a osnovni nedostatak cijena.

Za kraj ćemo spomenuti učenje jezika pomoću audio knjiga. Tu izdvajamo Pimsleur tečaj koji je prema mišljenju mnogih najbolji audio tečaj za učenje stranih jezika. Mi smo ga također isprobali i zadovoljni smo obuhvaćenim gradivom. Funkcionira po principu ponavljanja i sastavljen je od 3 CD-a s 30 lekcija. Ukoliko ste disciplinirani i uspijete održati svoj tempo učenja od barem jedne lekcije na dan, možete u 3 mjeseca proći sve što odgovara srednjoj razini znanja stranog jezika.

Ukoliko još uvijek niste sigurni u svoje znanje, i voljeli biste dobiti certifikat nakon završenog tečaja, pogledajte ponudu tečajeva na portalu EduCentarNet. 

 

Izvor: Oblakznanja.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.