Trikovi za pamćenje novih stranih riječi!

Nove strane riječi koje učite možete zapamtiti izradom leksičkih kartica na koju možete napisati novu riječ s jedne strane i prijevod te riječi s druge strane kartice.

Kako zapamtiti nove riječi?

Izvrstan način za pamćenje novih riječi su kartice riječi To su male karte, približnih dimenzija 3x8 cm. Na jednoj strani je napisana strana riječ, a prijevod se nalazi na drugoj strani. Možete izrezati ove kartice, koristeći hamer papir ili tanji karton.

Kako se koriste kartice riječi?

  • Možete ih koristiti za svaku lekciju, ili za više lekcija odjednom. Kada budete pregledali kartice riječi za novu lekciju, neke riječi ćete naučiti brzo. Ove riječi možete ostaviti sa strane I nastaviti sa težim riječima.
  • Možete držati zajedno sve riječi koje vam predstavljaju problem i posvetiti im više vremena.
  • Možete ponijeti manju količinu kartica sa sobom ako mislite da ćete imati vremena, na primjer u autobusu ili kada čekate kod zubara

Postoje tri stvari na koje trebate obratiti pažnju da bi vaše kartice riječi bile djelotvorne:

  • Memorijske poveznice
  • Izgovarati riječi na glas
  • Ubrzavati

 

Memorijske poveznice su tehnika za pamćenje novih riječi koja je zasnovana na asocijacijama. Možda ćete pronaći riječ u našem jeziku na koju vas riječ koju pamtite podsjeća. Možda će to biti neka riječ na stranom jeziku, koju već znate. Ili će vas, možda, podsjetiti  na nešto nepovezano, što vam može pomoći da novu riječ upamtite. Važno je da nađete kuku za svoju riječ, kako god to budete radili.

Izgovaranje riječi na glas

Kada pregledavate svoje kartice, uvijek izgovorite svaku riječ naglas. Na ovaj način,  istovremeno vježbate svoj mozak (razmišljanjem o čitavom procesu), svoje oči (gledanjem i prepoznavanjem riječi), svoja usta (izgovaranje riječi dok ih učite) i svoje uši (slušanjem što pričate sami sebi). Reći riječ i čuti je, ima isti značaj kao i vidjeti riječ.

Možda će vam u početku biti neobično što pričate sami sa sobom, ali ćete se brzo naviknuti. Učenje jezika može brzo smanjiti vašu sramežljivost. 

Ubrzavanje

Prelazite po gomili kartica riječi sve dok ih ne bude mogli prijeći velikom brzinom. Upamtite da je cilj dostići fazu kada nećete morati razmišljati, odnosno kada ćete moći skoro automatski prelaziti sa strane riječi na svoju.

Započnite tako što ćete prvo pogledati stranu kartice na kojoj je strana riječ. Ovdje će vam memorijski trikovi biti od najveće važnosti. Pošto ste prešli strane riječi, počnite iz početka sa pregledom prijevoda.

Uvijek prođite kroz kartice u oba smjera, prvo sa stranog jezika na materinji, a zatim obratno. Mozak na to gleda kao na dva odvojena procesa. 

Učenje iz kartica riječi je dio procesa ponavljanja - najvažniji dio učenja jezika.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.