Učite efikasno i uštedite svoje vrijeme!

Zašto neki studenti provode mnogo vremena za knjigom, ali ne postižu izvanredne rezultate u skladu s njihovim napornim radom ili dobivaju samo prosječne ocjene? Naučite efikasno učiti i uštedite svoje vrijeme!

Priprema

Ako želite efikasno učiti, pristupite poslu s jasno definiranim ciljevima. Nemojte se odmah primiti prve teme i prionuti na posao. Takav pristup bi vas mogao koštati vremena. Umjesto toga, napravite plan učenja

  • Odredite dan kada ćete se početi pripremati za svoje ispite
  • Stvorite dnevni raspored koji želite postići tijekom priprema za ispite
  • Napravite detaljnu 'to-do ' listu ( fokusirajte se samo na ono važno)
  • Reducirajte knjige koje morate pročitati, odnosno odvojite samo najvažnija poglavlja koja morate znati

Postavljanje konkretnih ciljeva vam pomaže da uštedite vrijeme i tako se fokusirate na ono što je doista važno.

Radite sažetke

Literatura za pojedine ispite može biti i cijela knjiga od 500, 600 i više stranica. Čak i ako imate i samo neka poglavlja iz knjige za naučiti i pripremiti, važno je raditi sažetke, podvlačiti važne stvari dok prolazite kroz knjigu odnosno važna poglavlja.

Na taj način radite podlogu na kojoj možete graditi svoje učenje kada prolazite kroz ostale faze učenja bez da ponovno čitate cijelu knjigu. Tako se trenirate primjećivati važne informacije u velikim tekstovima koje će se tražiti na ispitu.

Odvojite žito od kukolja

Kada prolazite kroz knjigu ili čitate skriptu možete se pitati ovo: 'Je li ovo dovoljno važno da se pojavi na ispitu' ? ili ' Je li profesor radio puno digresija i govorio dodatne informacije koje nisu vezane uz temu' ?

Radite bilješke važnih stvari koje vaš profesor govori i dodajte svoje komentare u skriptu ili predavanja.  Dodavanje važnih bilješki može vam pomoći da se kasnije prisjetite onoga što je profesor govorio tijekom predavanja.

Isto tako, možete istaknuti važne rečenice ili odlomke teksta tako da izbjegnete čitanje i prolaženje kroz veliku količinu nevažnih informacija.

Stanje uma – dajte sve od sebe

Kada učite, dajte 100% od sebe. Ukoliko se ne fokusirate na ono što radite, potrebno vam je puno vremena da zapamtite sadržaj koji čitate.

Često vas ometaju razni sadržaji kao što su Internet, mobilni telefon, televizija, radio , prijatelji, odnosno sve ono što je zabavnije od učenja.

Reducirajte sve ono što vas može ometati u poslu i potpuno se posvetite učenju.  Ako imate ograničeno vrijeme, iskoristite ga najbolje što možete. Rezultati bi vas mogli iznenaditi jer biste mogli dobiti dodatnog slobodnog vremena.

Kontinuitet

Učenje noću, nekoliko dana prije ispita, ne samo da će vas u velikoj mjeri iscrpiti, nego će vas prisiliti da prolazite kroz velike količine podataka u jako kratkom vremenu.

Umjesto da se odlučite za učenje tijekom noći, bolje provedite pola sata nakon predavanja čitajući bilješke i komentare koje ste radili tijekom izlaganja profesora.

Takav način će vam pomoći da provedete više vremena na kvalitetno učenje (kada se pripremate za ispit) umjesto da radite niz neučinkovitih zadataka kao što je vađenje bilješki ili da pokušavate odgonetnuti bilješke vaših prijatelja ili način na koji se neki zadatak rješava.

Učite s razumijevanjem

Velika pogreška je učiti napamet, odnosno ne pokušati shvatiti ono što se nalazi ispred vas. Učenje na pamet je dobro kada vas na ispitu traže da znate sve od riječi do riječi.

Ali što se više obrazujete i napredujete u profesionalnom smislu, sve je važnije da ono što naučite i razumijete kako biste to znanje mogli prenijete dalje i razumjeti što vas pitaju na pismenom ili usmenom  ispitu.

Uspostavite veze i asocijacije

Informacije koje pročitate postaju znanje kada ih povežete s onime što znate od prije. Ako se ne možete poistovjetiti s temom, bit će vam teško razumjeti ju. Ali kada shvatite o čemu se radi i prisjetite se stvari koje ste već shvatili, razumijevanje će vam biti lakše. Pokušajte uočiti veze između tema i pojmova koji se preklapaju.

Emocije

Ako emocije povežete s temom koju obrađujete, lakše ćete shvatiti što je bit cijele priče. Zabavite se kada učite. Brže pamtimo stvari za koje vežemo snažne emocije, odnosno imamo pozitivna iskustva. Također, ako ste jako zainteresirani za ono što učite, učenje postaje zabavnije i lakše.  Jednom kada postanete znatiželjni i zanima vas šira slika od onoga što trenutno čitate ili učite, to znači da ste napravili važan korak prema pametnijem načinu studiranja i učenja.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.