10 savjeta za uspješno pisanje eseja!

Istraživanje

Prije nego počnete pisati vaš esej ili rad, potrebno je istražiti dobivenu temu. Kada se dobro upoznate s temom, tada ćete moći većinu stvari napisati svojim riječima bez plagiranja. Koristite Internet, stručne časopise koji obrađuju temu i naravno knjižnicu kako bi pronašli informacije koje su vam potrebne. Kada napravite istraživanje, vrijeme je da počnete pisati vaš esej.

Analiza

Kada završite s istraživanjem teme i imate sve potrebne informacije o području o kojem pišete, vrijeme je da analizirate argumente vaše teme. Definirajte razloge zašto pišete esej, ključnu bit eseja i također pronađite slabosti teme koje biste mogli dublje analizirati. Pronađite na internetu radove koje su drugi napisali i slijedite njihov primjer.

'Oluja ideja' (eng. Brainstorming)

Kreirajte vlastitu listu pitanja o temi o kojoj pišete i odgovorite si na njih. Možete ih koristite za pisanje eseja i tako si olakšati posao. Također si možete sastaviti mapu gdje ćete si vizualno predočiti ključne riječi kojih se želite tijekom pisanja rada dotaknuti. Kada krenete s jednim, ideje će vam dolaziti same od sebe.

Teza  

Uzmite najbolju ideju koja vam padne na pamet i iskoristite ju kada pišete esej. Teza je zapravo bit teme koja će pomoći čitateljima da shvate o čemu čitaju te koji je razlog pisanja.

Skica

Napravite skicu vašeg rada prije nego počnete pisati. Jednom rečenicom opišite paragrafe koje ćete pisati kako biste lakše započeli pisanje. Također si skicirajte sadržaj kako biste lakše pratili tijek pisanja.

Uvod

Vaš esej morate započeti uvodom kako bi čitatelj znao koja je tema i svrha pisanja. Uvod mora biti dovoljno atraktivan i navesti čitatelja da nastavi čitati vaš rad i posveti mu svoje dragocjeno vrijeme.

Odlomci

Odlomci su izrazito važni u svakom radu jer tako dobiva na preglednosti i lakše se čita. Svaki odlomak koji pišete trebao bi se fokusirati na glavu ideju vaše teme. Pišite kao da razgovarate sa svojim čitateljem. Možete također prepričati svoj esej na glas i tako vidjeti eventualne pogreške.

Zaključak

Koristite zaključak kako biste u skraćenom obliku naveli sve što ste pisali u svom radu. Također, u zaključku napišite sve ono što želite da čitatelj nakon čitanja vašeg rada zapamti i nauči. Kraj eseja mora sadržavati bit odnosno završnu misao cjelokupnog rada.

Gramatika

Nakon što napišete sve što ste željeli, vrijeme je da popravite gramatičke pogreške i tipfelere. Pročitajte ga nekoliko puta dok vam sve ne zvuči baš onako kako vi želite. Težite savršenstvu jer nikada ne znate u čije ruke će vaš rad doći i koju vam priliku može otvoriti.

Ukoliko mislite da ste nešto propustili ispraviti s obzirom da ste ga puno puta pročitali i sve vam je poznato, dajte prijateljima da ga pročitaju jer će oni možda primijetiti pogreške koje vi niste.

Izvori

Za kraj je također važno da je vaš rad napisan u ispravnom obliku. Sve ideje i rečenice koje ste 'posudili' iz drugih izvora bi trebali ispravno citirati kako bi spriječili da vaš rad prozovu plagijatom. 

Pročitaj i Savjeti za uspješno pisanje stručnih radova. Također, za pisanje radova od velike koristi može vam biti Jezični savjetnik. 

Izvor: edudemic.com 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.