Savjeti za iseljenje na kraju akademske godine

Na kraju akademske godine ste uvijek stisnuti s obavezama više nego tijekom ostalih dana u godini. Uz to, pritišću vas rokovi iseljenja iz studentskog doma ili stana, odnosno dolazi vrijeme preseljenja u ljetni smještaj.

Preseljenje može biti stresno i nimalo zabavno, ali ukoliko na vrijeme počnete pakirati stvari smanjit ćete razinu stresa. 

Donosimo vam savjete za bezbolnije pakiranje:

Pripremite se

Raspitajte se u svom studentskom domu, na stranicama Studentskog centra ili kod kolega kada se morate iseliti. Većinom je to sredina 7. mjeseca kada se studentima otvara mogućnost preseljenja u neki od učeničkih domova ili u ljetni smještaj ukoliko neki od studentskih domova u vašem gradu nudi takvu mogućnost.

Raspitajte se također morate li prati i prozore, vrata i ostale dijelove sobe koje inače možda ne čistite tijekom godine kako vas čistačice ne bi vratile i očitale vam ‘bukvicu’. Provjerite u upravi gdje morate ostaviti posteljinu, ključeve, kabel za internet kako nešto ne biste izostavili i lutali dvorištem doma.

Ako živite u stanu, dogovorite se sa stanodavcem kada će doći preuzeti ključeve i provjeriti je li sve u redu sa stanom kako biste izbjegli dugotrajne dogovore i usklađivanja.

Nađite mjesto za stvari

Ako živite daleko od doma, te vam nije praktično sve stvari koje imate voziti autobusom, dogovorite se s roditeljima ili prijateljima da dođu po vas automobilom kako biste mogli sve što ste skupljali tijekom godine preseliti doma.

Ukoliko ćete se i sljedeće akademske godine vratiti u isti stan ili dom, provjerite gdje biste mogli spremiti stvari (prijatelji, fakultet, studentski dom) koje će vam zasigurno trebati kada se vratite u mjesto studiranja.  

Kako se pakirati

Kada pakirate svoje stvari, odvojite ih na dvije hrpe: ono što će vam sigurno trebati tijekom ljeta i ono što vam nikako neće trebati sve dok se ne vratite. Pri prakiranju obavezno budite detaljni i razumni, odnosno odvojite se od stvari i bacite ono za što ste sigurni da vam nikada više neće trebati. Tako ćete izbjeći nepotrebno gomilanje stvari.

Ako imate robu koju znate da više nećete nositi, odnesite ju u najbliži Caritas/ Crveni Križ, nekome će dobro doći. Svi studenti i školarci imaju puno skripti, raznih papira koji im više neće trebati nakon što završi školska odnosno akademska godina. Organizirajte se.

Papire koji nisu više upotrebljivi bacite u stari papir, reciklirajte, a one skripte koje se još uvijek mogu koristiti ili spremite sebi ( možda ćete baš poželjeti pročitati opet određeno gradivo) ili prodajte generacijama koje dolaze iza vas.

Detaljno počistite

Znamo da za čišćenje nemate mnogo vremena, ali vodite računa da počistite svu prašinu koja se tijekom godine skupljala u kutovima vaše sobe ili stana. Ponekad čistačice koje su zadužene za kontrolu soba u domovima mogu biti izrazito ‘opasne’ i gnjaviti vas za svaku sitnicu. Na kamenac su posebno ‘osjetljive’. Bolje se odmah potrudite, i ostavite vašu sobu i stan što je moguće čišće.

Također, ako ste zidove ostavili neuredne i pošarane, vodite računa da imate jako dobro opravdanje za to. U toj situaciji nemojte isključiti mogućnost da ćete morati ponovno krečiti sobu ukoliko to zatraže od vas.

Zadnji pogled

Kada sve spakirate, počistite, provjerite je li namještaj onakav kakav je bio kada ste se useljavali. Zatvorite prozore, ugasite svjetla i provjerite jeste li uzeli sve što ste trebali. Ako nešto ostavite, možda ćete imati sreće da vam čistačice pospreme vaše stvari ili vas nazovu iz uprave da ste određeni dio stvari ostavili.

No, uvijek postoji mogućnost da će vam vaše stvari jednostavno baciti. Nemojte zaboraviti vratiti ključeve, posteljinu, platiti ostatak stanarine i odjaviti se.

Izvor: studentuniverse.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.