Učite iz pogrešaka bivših brucoša

1. Zaborave roditelje i stare prijatelje

Jedan od čestih problema s kojim se susreću brucoši je prilagodba na nove ljude i odnose u njihovim životima. S novim prijateljima na faksu, onim starima kod kuće, uz obitelj koja vas neprestano zove, hrpu papira koja vas čeka na stolu, teško je svima dati jednako pozornosti. Zapamtite da i vaši roditelji žele provesti malo vremena s vama, i da im treba potvrda da ste živi i da ih još uvijek volite.

No, sve se to može popraviti. Ako roditelje ne možete zvati baš svaki dan, odredite dan u tjednu kada ćete obaviti s njima jedan duuugi razgovor. Odlazak na fakultet nije veliki životni korak samo za vas. I oni su uzbuđeni te žele čuti sve o vašim obavezama,novim prijateljima i cjelokupnom dojmu.

2. Društveni život stavljate ispred obaveza

Pritisak zbog fakultetskih obaveza, ali i društva odnosno potrebe za socijalizacijacijom izvan učionice može voditi do pogrešnog upravljanja vremenon. Ostajete li doma za knjigom, ili se priključite svakom tulumu na koji ste pozvani?

Onaj osjećaj panike tijekom testa kada znate da niste učili jer ste previše puta tijekom tjedna izašli van, može se izbjeći. Isplanirajte kojim danima možete izaći, a kojim danima zaista morate ostati kod kuće i uhvatiti se u koštac sa svim obavezama i zadacima koji su pred vama. Uz pretpostavku da su vam prijatelji također studenti, trebali bi imati razumijevanja za vaš ostanak kod kuće. No, uvijek možete pozvati nekoliko prijatelja  (novih kolega ) i zajedno s njima učiti ili posjetiti knjižnicu. Pauze za kavu i pokoji trač mogu dovesti do prijateljstva.

3. Učite na isti način kao i u srednoj školi

U srednjoj školi vam je možda minimalno uložen trud donio izrazito dobre rezultate. No, na fakultetu nije dovoljno samo proći kroz bilješke i tako se pripremiti za ispit. Aktivno sudjelovanje na predavanjima je često sastavni dio ocjene te nemate puno prostora za sanjarenje ili spavanje u zadnjoj klupi. Naravno da će biti kolegija gdje ćete moći ‘ubiti oko’, koje ćete lakše položiti, ali ipak se pripremite da će biti puno više onih težih oko kojih ćete se morati pomučiti.  

Ako su vam svi materijali na raspolaganju, otvorena knjižnica, prijatelji koji uče za isti ispit kao i vi, nema razloga da ne prionete na posao. Potražite pomoć, konzultirajte se s profesorima ukoliko nešto zaista ne razumijete te napravite sve kako poslije ne biste plakali jer ste dobili lošu ocjenu i pali ispit.

4.  Mislite da morate stići sve

Probudi se rano. Teretana. Tuširanje. Predavanja. Knjižnica. Rad u timu. Predavanje. Brzi ručak. Škola plesa. Učenje. Izlazak. Jedna od najvećih borbi brucoša je što žele stići sve, ali dan ima ‘samo’ 24 sata.

 Ne morate doslovno shvatiti onu da je fakultet odlično vrijeme za isprobavanje novih stvari. Nitko vas ne tjera da se priključite svakom projektu ili događaju koji vam se nudi, te vam nitko neće zamjeriti ako to ne učinite. Sami krojite svoje vrijeme i raspored. Proučite koje su vam opcije, što zaista želite i koliko vremena vam oduzima koja aktivnost. Ako vidite da zaista ne stižete sve što ste si zadali, i da zbog toga pate vaše fakultetske obveze, možda je vrijeme da se nečega odreknete ili odgodite za ljeto odnosno period kada ćete imati više vremena.

 Naravno da na fakultet morate krenuti otvorenog uma, ali s druge strane je važno da se brinete za sebe i ne prekoračite svoje granice.  

5. Previše izlazaka

Veliki dio života brucoša, uz upoznavanje novih ljudi, je odlazak na sve tulume koji se odvijaju u okolici (ali i šire). Ponekad može biti opasno kada nemate kontrolu nad svojim postupcima, pogotovo jer se na početku fakulteta nalazite među nepoznatim ljudima. 

Imajte uvijek na umu zbog čega ste došli na fakultet. Ponekad večer uz pizzu s najbližim prijateljima i nije tako loša ideja, pogotovo ako ste tip koji ne voli izlaske. Izlasci bi trebali biti trenutci kada stvarate uspomene i upoznajete ljude kojih ćete se sjećati kada završite fakultet . Nemojte riskirati život kako biste se dokazali pred drugima. Postavite si granice i prije nego večer počne kako ne bi bilo iznenađenja. Ujutro ćete si biti zahvalni. 

Ponekad nije loše učiti iz tuđih pogrešaka.

Izvor: Hercampus.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.