I mozgu je potrebna vježba

Planinarenje, aerobik ili trčanje može činiti dobro za vaše tijelo, ali i za vaš mozak. No, to nije jedini način na koji možete poboljšati njegove performanse. 

Ako želite da vam mozak bude aktivan i u starijoj životnoj dobi, morate na to početi misliti što prije te se pripremiti. 

Ponekad mislite da ste prestari za igranje društvenih igara? Nikaka! Osim što se možete dobro zabaviti, prisjetiti se djetinjstva, možete aktivirati moždane vijuge na drugačiji način nego što to inače radite. Slažite puzzle, kartajte, rješavajte sudoku ili radite nešto drugo što volite. Sve se to računa te vam pomaže da vam mozak uvijek ostane aktivan. 

Pišite dnevnik ili pošaljite mail starom prijatelju.

Ugasite TV s vremena na vrijeme i popričajte sa susjedima. Jednostavna socijalna interakcija vam se možda ne čini kao vježba za mozak ali upravo kada radite nešto drugačije od uobičajenog može imati pozitivne efekte – utjecati na zdravlje, sreću i smanjiti mogućnost za oboljenje od demencije u starijoj dobi. 

Zapamtite pjesmu

Razvijena navika pažljivog slušanja pomoći će vam u boljem razumijevanju,razmišljanju i pamćenju. Prisjećanje pjesme i njezinog teksta zahtijeva fokusiranje i aktivno razmišljanje. 

Naučite svirati  instrument

Sviranjem instrumenta razvijaju se različite dimenzije funkcije mozga te uključuju: slušanje, kontrolu pokreta i prevođenje pisanih bilješki (note).

Nemojte se osloniti samo na križaljke i sudoku

Oni koji rješavaju teške križaljke pokazali su isti ‘napredak’ kao i oni koji ne rješavaju križaljke u velikim količinama. Nemojte stati samo na križaljkama i misliti da je to mozgu sasvim dovoljno. 

Igrajte se loptom 

Vježbajte bacanje lopte u zrak. Možda se čini kao jednostavna, besmislena vježba, no s njom vježbate pokrete rukom, očima te se koncentrirate na loptu kako vam ne bi ispala na pod. Takav oblik vježbe stimulativno djeluje na vaš mozak. 

Naučite koristiti drugu ruku

Ako se inače koristite desnom rukom, pokušajte ju promijeniti te koristi lijevu (ili obrnuto) kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti (pranje zubi, ručanje, peglanje). Takva mala promjena može imati pozitivan učinak na mozak. Zamislite samo milijun neurona kako 'uče' uspostaviti kontrolu odnosno navikavaju se na vaše korištenje druge ruke. 

Postanite ponovno dijete

Počnite pridavati pažnju svijetu oko sebe. Dignite glavu od mobitela, i proučite ljude koji se voze s vama u tramvaju, hodaju pokraj vas ulicom, ili jednostavno bacite pogled na prirodu oko sebe. U trenutku kada prestanete učiti, vaš mozak prestaje rasti. Ili jednostavno provedite vrijeme u društvu klinaca, odgovarajte na njihova pitanja i postanite kao oni. Iznenadit ćete se kakav učinak mogu imati na drugačiji način razmišljanja.

Hodajte neravnim površinama

Hodanje po neravnim površinama (kocke, izbočine) poboljšava sustav unutarnjeg uha koji ima glavnu uloga u održavanju ravnoteže. A na taj način se i zabavljate, i opet postajete dijete. 

Slažite puzzle

Opće poznato je da slaganje puzzli pozitivno djeluje na vaš mozak, jer zahtijeva koncentraciju pri rotaciji i pronalasku odgovarajućeg mjesta kako bi slika bila potpuna. 

Izvor: Huffingtonpost

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.