10 stvari koje morate znati na početku studiranja (2.dio)

Apsolventi i diplomanti se često sa sjetom sjećaju svojih dana provedenih na fakultetu, te žale zbog onoga što su mogli ili trebali učiniti drugačije. No, vi možete učiti na njihovim pogreškama i usvojiti drugačije navike. 

Ocjene nisu presudne za uspjeh

Ispunjene rubrike u indeksu četvorkama i peticama mogu biti melem za oči vama ali i vašim roditeljima, bakama, djedovima i rodbini. Teško je opisati osjećaj kada nakon mukotrpnog učenja napokon prođete ispit i to s odličnom ocjenom. Istina je, kada uđete na tržište rada kao prvostupnici ili diplomanti, malo tko će vas tražiti prijepis ocjena s fakulteta.

Ponekad zaista nije vrijedno odreći se društvenog života zbog vrhunskih ocjena, jer one u većini slučajeva nisu mjerilo znanja. Kada učite, vodite računa da zaista shvatite i povezujete gradivo jer, što vam vrijedi 'petica' u indexu ako se sljedeći dan nećete sjećati ničega što ste učili.

Stvarajte mreže poznanstva

Upravo je vrijeme provedeno na fakultetu najbolja prilika da steknete prijatelje za cijeli život, ali i upoznate osobu s kojom ćete provesti ostatak života. Uz dobru organizaciju i sve obaveze na fakultetu moguće je pronaći vremena za druženje s cimerima i ljudima koji vas svakodnevno okružuju.

Ne samo da ćete biti sretniji i zadovoljniji, nego ćete stvoriti veze ključne za vaš uspjeh. Dobri prijatelji (ili prijatelji prijatelja) pomoći će vam pronaći i otkriti nove poslovne mogućnosti puno brže nego što će vam to moći dobre ocjene.

Upoznajte profesore

Iskoristite vrijeme konzultacija profesora i upoznajte ih izvan predavaone jer sigurno većina njih želi upoznati vas. Profesori cijene studente koji se dodatno trude oko njihovog kolegija, i sigurno ćete 'zaraditi' dodatne bodove ako se ponekad pojavite na konzultacijama s pitanjem oko dijela gradiva koji ne razumijete.

Na fakultetima koji upisuju veliki broj studenata kao što su Pravni i Ekonomski fakultet, upravo ih odlazak na konzultacije može izdvojiti iz mase. Upoznavanjem profesora otvaraju se prilike za demonstrature, lakši pronalazak mentora za diplomske i seminarske radove ali i preporuke za posao.

Iskusite život u gradu u kojem studirate

Ako je ikako moguće, iskusite život u gradu u kojem studirate. Iako vam je fakultet udaljen svega sat i pol vožnje od mjesta u kojem živite, pokušajte živjeti u domu ili u stanu - naravno ako ste u mogućnosti.

Kao putnik, često propustite sve najbolje stvari koje se događaju nakon što predavanja završe. Kada vi jurite na vlak ili autobus, društvo nakon dugotrajnih seminara i odslušanih predavanja odlazi popiti piće, ili planira izlazak.

Steknite radno iskustvo

S obzirom na stanje na tržištu rada, često ni izvrstan uspjeh ni diploma ne mogu garantirati da ćete nakon izlaska s fakulteta moći odmah pronaći posao. Poslodavcima je naravno bitno da imate fakultetsko obrazovanje, ali s druge strane često traže određeno radno iskustvo.

Uložite trud u pronalazak stručne prakse, prijavite se za demonstratora na katedri koju volite, volontirajte ili pronađite posao preko Student Servisa. Osim što ćete podebljati budžet i upotpuniti životopis, upoznat ćete se s izazovima stvarnog svijeta i onime što vas čeka kada dobijete diplomu u ruke.

Slijedite svoj san

S obzirom da studiranje često uzme i 5 godina života, zaista je važno upisati fakultet koji želite, a ne onaj koji će vam u budućnosti donijeti posao. Iako je potrebno uskladiti obrazovne programe sa zahtjevima tržišta rada, isto tako je važno da studirate ono što zaista volite.

Sigurno ne želite provesti svoje najbolje dane života svakodnevno pohađajući predavanja koja vas nimalo ne zanimaju, ali eto, poslušali ste roditelje kada su vam rekli da ćete si tako osigurati budućnost. Slijedite svoje snove,upišite ono što zaista želite i polaganje ispita će vam biti lakše i ugodnije.

Uključite se u studentske udruge

Uključivanje u studentske udruge koje djeluju na vašem fakultetu može vam donijeti puno pozitivnih iskustava i novih poznanstava. Osim što ćete si upotpuniti raspored, naučiti upravljati vremenom, sklopit ćete prijateljstva s ljudima koje zanima isto područje kao i vas.

Često studentske udruge surađuju s raznim poslodavcima pri organizaciji projekata, što može biti odličan način da se upoznate s načinima na koji funkcionira poslovni svijet, ali i povežete s poslodavcima što vam može otvoriti neka vrata u budućnosti. Uz to, razvijate timski duh, sposobnost usklađivanja obaveza na fakultetu i onih koje od vas zahtijeva članstvo u udruzi.

Ne zaboravite obitelj

Bez obzira što ste spakirali stvari, i početkom rujna/listopada odselili od kuće, to ne znači da je vaša obitelj zaboravila na vas, a i vi na nju. S vremena na vrijeme ipak nazovite roditelje ili se uputite kući kada ulovite malo vremena.

Uz učenje, zabavu, nove prijatelje i sve ostale događaje, često studenti zaborave na one koji su im omogućili da se nalaze upravo tamo gdje su sada. Prijatelji nakon fakulteta odlaze svatko na svoju stranu, ali obitelj ipak ostaje u vašim životima, kao podrška za sve što vas čeka nakon diplomiranja.

Proširite vidike

Nakon što ste odlučili što želite studirati, upisali željeni fakultet, složili svoju rutinu, možda je vrijeme da razmislite koje kolegije biste još mogli slušati osim onih koji su vam upisani u indeksu.

Raspitajte se postoji li mogućnost da 'zaradite' dodatne ECTS bodove tako da upišete neki kolegij koji biste baš htjeli slušati na drugom fakultetu. Mnogi fakulteti nude mogućnost studentima da uz nadoplatu slušaju kolegije na engleskom jeziku – iskoristite to, i pomaknite granice klasičnog studiranja. 

Izvor: Uberfacts.com.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.