20 najvažnijih savjeta za dvadesetogodišnjake

Ukratko, nitko vam neće pomoći i malo tko o vama sada misli. Kaže se da se 80 posto najznačajnijih događaja životu dogodi do 35. godine, a intuicija vam vjerojatno govori da ćete kasnije žeti ono što sada posijete. Ako ste u potrazi za odgovorima kako dati smisao ovom neredu od života, proučite ove savjete

1. Ne plašite se uskočiti u priliku koja se nudi.

U dvadesetima ste još uvijek na počecima karijere i života, nemate jako ozbiljne obveze (kredit za stan, obitelj) i nemate izgrađenu mrežu kolega. To ne znači da morate lutati, ali ako se ukaže prilika koja izgleda doista jedinstveno i zanimljivo - krenite!

2. Nemojte gubiti vrijeme na poslu koji mrzite.

Pronađite posao zbog kojeg ćete biti uzbuđeni kad se ujutro probudite i krenete na posao. Ako možete, uštedite nešto novca! I mala financijska sloboda omogućit će vam veći prostor da nastavite ono što strastveno volite. 

3. Prestanite se žaliti.

U konačnici ste sami odgovorni za svoju sreću i uspjeh. Ako je nešto krivo na svijetu, možete učiniti nešto po tom pitanju. 

4. Tražite.

Progovorite na sastanku, tražite odgovore, svako malo napravite nešto što vas plaši. Tražite ono što hoćete i do cilja ćete doći puno prije nego što mislite! U ovom razdoblju za vas ne postoje ograničenja.

5. Zapišite ono o čemu nema pregovora.

U dvadesetima morate biti sebični i sami shvatiti što vam se sviđa te - još važnije - ono što niste spremni tolerirati. Definirajte stvari o kojima nećete pregovarati u osobnim i profesionalnim područjima života.

6. Postavite male ciljeve.

Odredite ciljeve svaki mjesec i trudite se ostvariti ih.

7. Budite revolucionarni.

Nemojte se bojati biti radikalni u onome što mislite ili radite. Ovo je vaše vrijeme da budete u takvom stanju duha. Tijekom povijesti napredak su predvodili mladi ljudi koji su probijali granice prihvatljivog.

8. Radite ono čega se bojite.

Ako se bojite visine, skačite iz padobrana. Ako vas plaši javni nastup, pridružite se nekom klubu govornika. Ako se bojite neuspjeha, učinite nešto u čemu znate da niste dobri, ako je moguće - pred ljudima. Suočavanje s malim strahovima učinit će vas hrabrijom osobom u svim drugim aspektima života i dati snagu pred velike zastrašujuće odluke – preseljenje, otkaz na poslu, osnivanje vlastite tvrtke… Ništa od toga se neće činiti tako strašnim.

9. Budite spremni da se osramotite.

Mogućnost za uspjeh i neugodu stanuju u istom prostoru. Ako niste spremni da vam bude neugodno, niste spremni ni za uspjeh. Najveći rizik u dvadesetima je da uopće ne poduzimate bilo kakav rizik. 

10. Prihvatite neuspjeh.

Nećete ništa naučiti bez tih ranih propusta. Nije da ih priželjkujemo, nego ističemo da su oni važan i vrijedan dio lekcija koje nosi život.

11. Prestani pričati i počnite slušati.

Ponekad pretpostavljamo da znamo većinu odgovora. Čak i ako znate, nova perspektiva (prava ili kriva) proširit će vam vidike i kontekst. U svemu krenite sa skromnom pretpostavkom da uvijek možete naučiti nešto od svake osobe u prostoriji, zatim najprije slušajte pa pitajte.

12. Gledajte naprijed.

U dvadesetima morate razmišljati što želite dobiti od svog života u svojim tridesetima ili četrdesetima. Usudite se imati namjeru i budite realni prema tome što želite napraviti za 10 godina. Ako vam ovo zvuči zastrašujuće, postavite si pitanje: ako nastavim živjeti svoj život onako kako sada živim, hoće li mi se svidjeti gdje ću biti za pet godina. Ako mislite da nešto treba promijeniti, sad je pravo vrijeme jer vam vjetar puše u leđa.

13. Nađite vremena da zastanete i razmislite.

Tako ćete vidjeti znakove koje vam svijet daje o vašoj svrsi. Kada nađete tu svrhu, skočite na svaku priliku koja vam se nudi. Držite se čvrsto, jer će biti vrlo žestoka vožnja.

14. Nemojte se doživljavati previše ozbiljno.

Ne trošite vrijeme na zabrinutost. Ovo je vrijeme kad stječete nova profesionalna i osobna iskustva pa naučite u njima uživati. Većina stvari o kojima brinete ionako se nikada neće dogoditi.

15. Otkrijte svoju svrhu i podrijetlo.

Ako vjerujete u Stvoritelja, onda upoznajte svog Stvoritelja kako biste otkrili koju vam je svrhu namijenio. Ako ne vjerujete u Stvoritelja, onda vjerujte da postoji opravdan razlog zašto ste došli na ovaj planet. Svrha vašeg postojanja netoksično je gorivo za vas i druge. I samo postojanje je svrha.

16. Odaberite mudro svoje prijatelje.

Razmislite koriste li oni svoje vrijeme i talente pametno. Jesu li odlučili što i tko žele biti u životu. Vaš krug vas definira.

17. Naučite da ste više od svog posla.

U dvadesetima je lako požuriti kroz život. Volimo se gurati do krajnjih granica, bacati se u vatru i vjerovati da nikada nećemo izgorjeti. Ali to se događa. Umjesto toga, razmislite što vas čini sretnim. Vi ste više od svog posla. Usporite, dišite i dajte si vremena da shvatite kako možete stvoriti vlastitu sreću. To se ne događa samo na poslu.

18. Budite iskreni.

Budite iskreni prema sebi, pošteni u svojim odnosima i pošteni kako vidite sebe u društvu. To je samo po sebi osjećaj slobode.

19. Shvatite da će vam dvadesete proletjeti.

Vrijeme će proći i bit ćete u tridesetima i prije nego što se snađete. Kada se tamo probudite, jedino će pitanje glasiti: jeste li dali sve od sebe. Samo naprijed! Možda nećete uspjeti, ali morate imati hrabrosti to pokušati. Nemojte čekati. 

20. Ne žurite.

Većina se dvadesetogodišnjaka žuri da stigne do mjesta na kojem žele biti. Morate diplomirati, zaposliti se, dobiti povišicu, zaljubiti se. Dvadesete su vrijeme u kojem je dopušteno da pogriješite i naučite lekciju. Ne žurite da postanete ono što želite biti. Samo uživajte u tome tko ste sada.

Izvor: Tportal.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.