Kako funkcionirati s malo ili s nimalo sna?

Ako svoje obaveze ne odrađujete na vrijeme, neprospavane noći su jednostavno neizbježne. No, postoje trikovi kojima možete ostati fokusirani i aktivni bez obzira što se niste naspavali. Imajte na umu da manjak sna može imati ozbiljne posljedice za vas i vaše zdravlje.

Otuširajte se hladnom vodom

Hladan tuš? Brrrr. Ne zvuči baš ugodno. U danima kada malo spavate, upravo vam hladna voda može pomoći da ostanete svježi i fokusirani. 

Pozitivni efekti hladnog tuša su: 

- Poboljšava vam se cirkulacija

- Koža i kosa vam postaje zdravija

- Ojačava vaš imunološki sustav

Najvažnije od svega, hladan tuš će vam pomoći da se napunite energijom koju ste izgubili jer niste puno spavali. Naravno da je teško odlučiti se na taj korak, pa prvo možete krenuti s umivanjem, i postepeno okretati vodu prema hladnijoj kako vam organizam ipak ne bi doživio šok.

Obavezno pojedite nešto

Jedna stvar koja je gora od neprospavane noći je glad. Ako već tijelu niste mogli priuštiti dovoljno sati sna, onda si barem priuštite konkretan obrok. Nedostatak sna u kombinaciji s praznim želucem je korak prema nesvjestici kada se uputite na ispit ili predavanje.

U tom teškom stadiju umora najprimamljivija hrana svima je čokolada ili Mc Donalds. Istina je da ćete se brzo napuniti energijom jer će početi djelovati šećer koji ste unijeli u sebe, ali ubrzo će se taj ‘balon’ ispuhati i opet će vam se vratitit stari umor i teško ćete se fokusirati na sve što trebate obaviti tog dana. Držite se zdrave hrane – voće, cjelovite žitarice, jogurt i slično. 

Fokusirajte se na najbitnije zadatke

S obzirom da vam zbog nedostatka sna manjka i energije, pazite kako ćete ju iskoristiti i na što usmjeriti. Fokusirajte se na ono što morate odmah napraviti. Nemojte se baviti zadacima koji mogu čekati ili zahtijevaju više truda nego što vi možete trenutno uložiti. Napravite si listu najvažnijih obaveza tog dana, pokušajte dati sve od sebe da ih izvršite na najbolji mogući način i odite spavati čim ulovite priliku. Sve što nije tako hitno odgodite za neki drugi dan kada ćete biti naspavani i odmorni. 

Pokrenite tijelo 

Ako se niste naspavali, sjedenje vam može samo pogoršati postojeće stanje. Svakih pola sata ili 45 minuta obavezno ustanite, protegnite se i napravite nekoliko koraka. Ako imate vremena, svakako se preporuča lagana šetnja po svježem zraku jer bilo koja teža fizička aktivnost mogla bi nepovoljno utjecati na vaš umoran i nenaspavan organizam. 

Pijte puno vode

Nedostatak sna može uzrokovati dehidraciju i tako još pogoršati postojeće stanje. Preskočite energetska pića ili nekoliko šalica kave za razbuđivanje i okrenite se najboljem mogućem lijeku za ovakve situacije – vodi. Ako baš ne možete podnijeti vodu, skuhajte si zeleni čaj. Spriječit ćete dehidraciju organizma, a kofein kojeg sadrži razbudit će vas i napuniti energijom 

Upalite svjetla

Mračna soba bez svjetla će vas još više uspavati jer takvo okruženje upravo poziva na to da promijenite poziciju tijela u horizontalu i spavate. Osvijetlite prostoriju što je više moguće, upalite sva svjetla ako učite po noći, ili dignite rolete i pustite svjetlo dana u sobu. Svjetlo je sinonim za budnost, početak dana i koncentraciju. 

San je ipak najbolja opcija

Najbolji trik za koncentraciju je ipak dobar san tijekom noći,ali ako si ga zaista ne možete priuštiti, onda se poslužite nekim od ovih trikova. 

Izvor: Hackcollege.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.