Pravilna upotreba pridjeva: Jesenjski, jesenji i jesenski

Pridjev jesenski načinjen je dodavanje sufiksa -ski imenici jesen, a znači "koji se odnosi na jesen". Stilski je neobilježen i najčešće je u upotrebi: 

- jesenski radovi

- jesenski sajam

- jesenski rok

- jesenska shema

- jesensko sniženje

Oblik jesenji načinjen je dodavanjem sufiksa -ji istoj imenici. Značenje mu je jednako kao i pridjev jesenski, no on se smatra stilskim obilježenim i i rjeđi je u upotrebi.

Što točno znači da je stilski obilježen? To znači da izraz nije neutralan, da pored samog značenja sadržava i neke elemente koji pobuđuju emocije. Ovaj pridjev nije nepravilan, netočan ili loš, ali značenjski nije u potpunosti neutralan i zato ga nije dobro upotrebljavati u komunikaciji koja treba biti takva.

Neutralnu, službenu komunikaciju odlikuje stilski neobilježen, štur jezik. Primjerice, nije dobar pridjev jesenji upotrebljavati u zakonima, policijskim ili revizorskim izvještajima.  U opuštenijoj komunikaciji je to moguće, dok će se u umjetnosti, posebice književnoj, ovaj pridjev upotrebljavati baš zbog stilske obilježenosti.

- Jesenje veče

- Jesenja sonata

- Kiše jesenje

Treći oblik, jesenjski, ne postoji u hrvatskom jeziku. On je nastao brkanjem prvih dvaju oblika, no riječ je o pogrešci koju valja izbjegavati.

Izvor: Bujica riječi.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.