Serije koje mogu poslužiti kao literatura za ispite

Ako vam je ideja gledanja serija potpuno nespojiva s intelektualnim životom i eventualnim polaganjem ispita – razmislite još jednom! Portal mojfaks vam donosi prijedlog za gledanje odličnih serija uz koje ćete ponešto i naučiti.

Breaking Bad kao zgodan memento za kemiju

Glavni protagonist profesor je kemije, neostvareni genijalni kemičar koji svojih 5 minuta slave proživljava kroz kuhanje metamfetamina i pokretanje narko-carstva. Sve je u vezama! Prijateljskim, seksualnim, ionskim, kovalentnim. Zvuči zabavno, zar ne? Kemija je bazično vrlo zabavna, a dobro poznavanje reakcija i tvari mogu vam biti od pomoći kad se recimo morate riješiti inkriminirajućih dokaza. Šalu na stranu, čak i ako ne pretendirate na mjesto drug-lorda, u prvoj sezoni možete naučiti da hidrokloridnu (klorovodičnu) kiselinu morate držati u plastici jer će razgraditi bilo koji drugi materijal.

'Prikraćeni', ali ne za lekciju iz poslovne ekonomije

Ako niste prepoznali seriju iz podnaslova pomoći ćemo vam - radi se o prijevodu naziva Arrested Development. Pitate se kako vas ovi osobenjaci, često vođeni vlastitom idejom osobne koristi mogu ičemu naučiti? Hm, prisjetimo se temelja ekonomije – svi se vodimo potencijalnom dobiti koja je uvijek najjači motiv. Radnja se vrti oko bogate obitelji koja spletom okolnosti ostane bez svega, a glava obitelji završi u zatvoru. Kako održati standard na koji su navikli? Kako voditi obiteljski posao bez čelne osobe? 

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u vođenju posla:

1. Nemojte zapaliti štand s bananama, ako se ondje nalazi izvor vaših novaca

2. Nemojte dozvoliti da vam neodgovorni brat preuzme posao

3. Nemojte stvarati tvrtku na temelju software-a kojeg još niste programirali

Kako sam upoznao vašu majku – jesam li je ikad zbilja upoznao?

Možda najbolji savjet koji će vam statistiku i pojmove kao što su relativnost i vjerojatnost učiniti zanimljivima. Kolike su šanse da ćete upoznati idealnog supružnika? Iako svi volimo misliti da je ribe u moru i previše, Ted Mosby pokazat će nam da tome i nije tako. Serija traje, traje i traje (nije dosadna pritom!), a on nikako da otkrije kako je zapravo upoznao majku svoje djece kojoj prepričava taj trnoviti put.

Teorija slučajnosti uključuje razmišljanje o svim situacijama koje omogućavaju neki događaj i brojanje svih scenarija u kojima se taj događaj može i realizirati. Sve negativne stvari koje nam se u životu događaju – odbijenica od potencijalnog poslodavca, prekid, kašnjenje na vlak i sl. – na kraju možda ipak vode konačnom cilju.Istina, ova vas serija neće podučiti Bayesovom pravilu statističkog determinizma, ali vam može pokazati da događaji u životu, koliko god nasumični i kaotični, ipak stvaraju neki uzorak koji na kraju vodi sreći.

Igra prijestolja i političke znanosti

Zanima li vas politika ili teorija vladavine i vladanja? Pali li vas ideja da postanete vladarom poput onih iz fantasy svijeta? Onda je ovo serija za vas u kojoj možete pratiti nekoliko “dinastija”, “kuća” ili “dvorova” koji se bore za prevlast na kontinentima Wsterosu i Essosu.

Evo kako bi jedan student političkih znanosti mogao analizirati ove pretendente:

Lannisteri: Savršeni su politički model ako vam ne smeta malo etičke dubioznosti. Cilj opravdava sredstva, mogao bi biti i njihov moto.

Targaryeni: Za sve vas koji podupirete ideju aristokracije, plave krvi i nasljednog prava. To je super ako je vaša obitelj na vlasti, a vama je dovoljno da se, hm, pa – rodite, no pretendenata i zavrzlama ima i među “rođenim” vladarima.

Starkovi: Eto traga post-prosvjetiteljstva. Vjeruju da s njihovom moći dolazi i velika odgovornost prema kraljevstvu i podanicima. Tračak socijalističkih stremljenja, možda?

Još jedan plus ove serije je što iz nje mogu učiti i studenti rodnih studija, budući seksolozi i svi oni koji se planiraju baviti nekim vidom seksualnosti.

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.