Pokažite svoju humanu stranu – volontirajte!

Jeste li se ikada pitali koliko vam vrijeme uloženo u upravo volontiranje može donijeti pozitivnih iskustava?  Ako se dvoumite oko početka volontiranja, čitajte dalje....

Uz svakodnevne obaveze, naravno, nije se lako odlučiti još i na volontiranje. Predavanja, seminari, zadaće, projekti, kolokviji, ispiti, druženje s prijateljima...gdje još pronaći vrijeme i za volonterski rad?

Mnogi mladi prije stjecanja formalnog radnog iskustva žele upravo volontirati kako bi obogatili svoje životno iskustvo, životopis, upoznali različite ljude, ali i pomogli u razvitku zajednice u kojoj žive.

Dobivena korist od volontiranja nije ono što primarno potiče volontere da se odluče na neki od programa. Veliko srce, humanost, ali i želja za boljitkom društva i cjelokupne zajednice karakteristike su brojnih volontera.  

Tko može postati volonter? 

Prema Zakonu o volontiranju, volonter može postati svatko tko želi uložiti vrijeme i trud u razvoj zajednice, te pomoći onima kojima je to najpotrebnije, bez obzira na dob, spol, nacionalnost te vjersku pripadnost. 

Kod volontiranja je zapravo najvažnije da ste spremni na to da ćete puno dati, ali da nećete dobiti mnogo toga za uzvrat – u materijalnom smislu. 

Kakve mogućnosti nudi volontiranje? 

Kod volontiranja mogućnosti su brojne, jer svaka udruga, društvo i zajednica treba volontere kako bi im pomogli u svakodnevnom radnu i obavljanju aktivnosti za koje su zaduženi.

Prije nego se odlučite na volontiranje, napravite detaljan raspored vaših aktivnosti – popišite u koje vrijeme imate predavanja, seminare, datume kolokvija i provjerite kada biste mogli odvojiti vrijeme za neki volonterski program. 

Nakon što odredite vrijeme koje ćete moći posvetiti volontiranju, dobro razmislite o području u kojem biste rado pokazali svoje vještine odnosno uložili svoje slobodno vrijeme. 

Svakako prilikom odabira programa uzmite u obzir fakultet na kojem studirate kako biste od volontiranje izvukli najviše – stekli vrijedno iskustvo, te nakon odrađenog volontiranja mogli upravo to iskustvo kao relevantno navesti u životopisu prilikom zaposlenja. 

Gdje se informirati o programima volontiranja?

Kada se čvrsto odlučite na volontiranje, prva postaja trebao bi vam biti neki od Volonterskih centara koji su registrirani kao neprofitne ili nevladine organizacije. Njihov osnovni cilj je promicanje i razvoj volonterskih aktivnosti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Glavni volonterski centri nalaze se u:

- Zagrebu: www.vcz.hr

- Osijeku: www.osvolonteri.hr

- Rijeci: www.smart.hr 

- Osijeku: www.vcst.info

Volonterski centri u svoju bazu prikupljaju zainteresirane volontere, te ih prema interesima i željama raspoređuju na projekte za koje je potreban angažman volontera. 

Detaljnije informacije o volontiranju možete pogledati na Volontiraj.info

Lokalno i međunarodno volonterstvo 

Naravno, postoje razlike između volontiranja na lokalnoj i međunarodnoj razini. Ukoliko vaše ambicije daleko prelaze granice Lijepe naše, tada vam je uvijek na raspolaganju neki program koji će zadovoljiti vaše ambicije i 'odvesti' vas u neki sasvim drugi svijet.

Volontiranje u inozemstvu odvija se u obliku volonterskih kampova koji pokrivaju posebna područja rada kao što su:

- Rad u područjima posebne državne skrbi: obnova, izgradnja, rad s društveno ugroženim skupinama

- Zaštita okoliša: čišćenje, obnova i uređenje gradskih prostora

- Rad s djecom – posebice s djecom s posebnim potrebama

- Poticanje kulturnog i umjetničkog djelovanja kroz organizaciju festivala 

Ukoliko se odlučite, možete pronaći i dugoročne programe volontiranja u trajanju od 3 – 12 mjeseci. 

Kod takvih programa izrazito je važna psihička snaga budući da se odvajate od svog doma na duže vrijeme, pomažete u ugroženim područjima i osobama koje se nalaze u teškim životnim situacijama. 

Prilikom donošenja odluke o volontiranju u inozemstvu, svakako vodite računa o tome jeste li spremni na potpuno drugačiji život od onoga na koji ste naučili, te da nećete imati sav komfor kao kod svoje kuće. 

Imate li već iskustva u volontiranju – lokalnom ili međunarodnom? Pošaljite nam svoju priču na: marketing@educentar.net 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.