Kako se nositi s iznenadnim troškovima studiranja?

Hrana, prijevoz, knjige, društveni život....sve ima svoju cijenu. Uz poskupljenje studentske prehrane, još i više. Iako si svaki mjesec napravite detaljan plan svojih troškova, često vam se dogodi da na kraju mjeseca ostanete bez novca.

Ipak, uvijek postoji prostora za uštedu:

Materijali za predavanja

Knjižare su često mjesta gdje ostavimo i više novca nego što smo planirali. Prije odlaska u kupnju olovaka, penkala, bilježnica, napravite si detaljan popis svega što vam treba kako biste izbjegli kupnju nečega što vam zaista nije potrebno za ovaj semestar. Nemojte kupovati bilježnice za svaki kolegij koji slušate jer često materijale za predavanje dobijete na e-mail, nalaze se na stranicama kolegija ili kod pojedinog profesora te ih samostalno printate.

 S obzirom da ih imate sa sobom na predavanjima, tako možete na njima i raditi bilješke. Naravno, neizbježna je kupovina bilježnica ukoliko imate računske kolegije ili se od vas zahtijeva crtanje. Iako profesori često zahtijevanju originalne knjige, pogotovo ako su oni jedni od autora, pokušajte izbjeći kupovinu istih. Raspitajte se kod starijih generacija, proučite ponudu na internetu ili na oglasima na fakultetu i uložite ušteđeni novac u nešto drugo.

Pranje rublja

Kada živite u stanu ili domu, jedan od neizostavnih predmeta u vašoj kupaonici je deterdžent za pranje rublja, uz koji najčešće dolazi i omekšivač. S obzirom da kupnja istog može biti veliki izdatak za vaš studentski budžet, dogovorite se s cimerom i podijelite troškove. Proučite i jeftinije trgovačke marke koje mogu biti jednake kvalitete kao i oni skuplji, poznatijih imena. Nemojte zaboraviti i na kartice lojalnosti koje nude drogerije te iskoristite popuste za kupnju i uštedite novac.

Ako ne želite izdvajati novac za pranje rublja u praonici u sklopu doma, uvijek se s prijateljima/ rodbinom koji žive u gradu u kojem studirate možete dogovoriti da vam operu odjeću koju u domu ne možete oprati na ruke. Kompenzirajte to čokoladom ili kolačima. :)  

Troškovi prijevoza

Studenti koji ne žive u gradu u kojem studiraju, često u svoje mjesečne troškove moraju uračunati cijenu karte autobusa ili vlaka kako bi mogli doći doma. Novac potreban za kartu si svakako ostavite sastrane kako biste bili sigurni da ih nećete potrošiti na nešto što vam možda i ne treba. Ukoliko se ne planirate 'švercati' u javnom prijevozu, uračunajte i trošak autobusa i tramvaja koji vam je potreban kako biste došli od točke A do točke B.

Kod prijevoza uvijek se dobro raspitajte gdje možete, i koliko popuste ostvariti. Neki prijevoznici studentima nude i do 30% popusta uz predočenje x-ice ili indexa.

Društveni život

Uz hranu i prijevoz, društveni život često je jedan od većih izdataka. Kino, kazalište, izlasci, kave, muzeji....na mjesečnoj razini može izrazito puno koštati. Odredite si svaki mjesec iznos koji smijete potrošiti na hedonističke aktivnosti, i potrudite se držati te granice. Kada izlazite, ponesite sa sobom samo onaj iznos koji smijete potrošiti, a karticu za bankomat ostavite doma kako ne biste došli u napast skinuti koju 'stotku' u dva ujutro.

Također, nemojte zaboraviti i na popuste koje možete ostvariti na ulaznice za kino, kazalište, muzej. 

Ostali troškovi

Ako ste zaposleni student, stvorite naviku štednje. Ako ste u mogućnosti, svaki mjesec stavite određeni iznos novca sa strane kako biste mogli pokriti neke neplanirane troškove kao što su: popravak zuba, posjet ljekarni, iznenadni izlet s prijateljima, popravak bicikla itd..

Popravak laptopa, ako vam je istekla garancija može vas koštati nekoliko stotina kuna. Sigurni smo da među kolegama s fakulteta ili studentskog doma postoji netko tko vam može povoljno servisirati računalo, ili ga barem tehnički održavati svakih nekoliko mjeseci kako biste izbjegli velike kvarove. Bolje spriječiti nego liječiti, odnosno kupovati novo računalo.

Pametnim upravljanjem budžetom možete na kraju mjeseca uštedjeti te spremiti sa strane određeni iznos novca za 'crne dane'. 


Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.