Studenti: Znate li koja su vaša prava i obveze?

Student ima pravo na:

- studiranje prema studijskom programu;

- sudjelovanje u stručnom i znanstvenom radu;

- konzultacije i mentorski rad;

- slobodu mišljenja i iskazivanja stavova tijekom nastave i drugih aktivnosti na visokim učilištima;

- završetak studija u kraćem roku;

- sudjelovanje, preko svojih predstavnika, u radu i upravljanju visokim učilištem;

- slobodno korištenje knjižnica i ostalih izvora informacija;

- upisivanje predmeta iz drugih programa, sukladno statutu i na njemu

utemeljenim propisima visokog učilišta i ugovorima između visokih učilišta;

- izjašnjavanje o kvaliteti (ocjenjivanje) nastave i nastavnika;

- sudjelovanje u odlučivanju, sukladno statutu visokog učilišta;

- pritužbu za slučaj povrede nekog od njegovih prava predviđenih zakonom ili općim aktima visokog učilišta;

- privremeni prekid studija za vrijeme trudnoće i do godine dana starosti djeteta, za vrijeme dulje bolesti, te u drugim opravdanim slučajevima

1. Prava i obveze studenata vezano za zdravstveno osiguranje

Studenti i školarci tijekom obrazovanja mogu i ne moraju biti osigurani kao članovi obitelji. Redovni studenti status u obveznom zdravstvenom osiguranju stječu preko roditelja i status zadržavaju sve dok se nalaze na redovnom srednjem odnosno visokom obrazovanju odnosno ako ne studiraju više od 8 godina. Prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja koja su stečena po osnovi redovnog studiranja traju još 30 dana nakon datuma diplomiranja.

Važno je napomenuti da, iako 30 dana po završetku studija prestaju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, u roku od 90 dana nakon isteka školske godine u kojoj su studenti završili redovno školovanje mogu se prijaviti na HZZO i produžiti svoje zdravstveno osiguranje bez obveze plaćanja doprinosa.

Oni redovni studenti koji nisu osigurani kao članovi obitelji, mogu se prijaviti nadležnoj službi HZZO-a s potvrdom fakulteta da su upisani kao redovni studenti.

Važna napomena:

Ukoliko izgubite status redovitog studenta, a pravo na obvezno osiguranje ne možete ostvariti po nekoj drugoj osnovi, u roku od 30 dana možete ostvariti status prava na zdravstveno osiguranje na teret sredstava državnog proračuna.

Iako je bilo polemika oko zdravstvenog osiguranja za redovne student starije od 26 godina, pravo na osiguranje im ostaje i nakon navršenih 26 godina uz napomenu da pravo mogu koristiti najduže do isteka školske godine, odnosno najduže u trajanju od ukupno 8 godina po toj osnovi.

Navedeno znači da redovni studenti stariji od 26 godina mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje i nakon 26. godina života ako ispunjavaju slijedeće uvjete:

- da su državljani Republike Hrvatske sa prebivalištem ili boravištem u Republici Hrvatskoj, odnosno da su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u drugoj državi članici Europske unije koji u Republici Hrvatskoj imaju odobren privremeni boravak

-da su stranci s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj

-da nisu obvezno zdravstveno osigurani u drugoj državi članici Europske unije 

2. Prijevoz tramvajem – pokaz

Kao redovan student, možete ostvariti pravo na subvencionirani prijevoz gradskim prijevozom ZET-a. Pretplatna karta za studente i srednjoškolce iznosi 120 kuna mjesečno, dok karta za osnovnoškolce iznosi 90 kuna.

Ako uz mjesečnu kartu za vožnju tramvajem želite imati i pokaz za vožnju vlakom, tada je za studente i srednjoškolce mjesečni iznos karte 309 kuna, dok je za osnovnoškolce 279 kuna.

Koji sve dokumenti su potrebni za izdavanje mjesečne pretplatne karte, i obrazac koji je potrebno popuniti provjerite ovdje:

Ukoliko živite i studirate u Osijeku, cijene prijevoza gradskim prijevozom su nešto niže nego u Zagrebu, a možete ih provjeriti ovdje:

3. Popust na prijevoz vlakom

Sve osobe od 12 do 26 godina starosti mogu ostvariti 30% popusta na neograničen broj jednosmjernih i dvosmjernih putovanja u 1. Ili 2. Razredu vlakova svih vrsta na relacijama duljima od 25 km.

Iskaznica vrijedi godinu dana nakon datuma izdavanja, te je za izradu potrebno donijeti sliku i osobnu iskaznicu.

Osim K-33j iskaznice, učenici srednjih škola, redoviti studenti i mladi državljani RH te mladi iz inozemstva mogu ostvariti 25% popusta od redovite cijene prijevoza na neograničen broj jednosmjernih i dvosmjernih putovanja u 1. ili 2. Razredu vlakova svih vrsta i relacijama duljima od 25 km.

Iskaznice su na temelju kojih se ostvaraju navedeni popusti su: EYCA, hi.euro, ISIC-SCHOLAR, ISIC-STUDENT

Sve što trebate znati o radu preko student servisa

 Zaposliti se preko Student servisa mogu se svi redoviti studenti i maturanti u roku od 3 mjeseca od dana maturiranja. Da bi započeli s radom, potrebno je imati:

-  uvjerenje fakulteta o status redovitog studenta (odnosno kopiju završne svjedožbe za maturante)

-  dvije fotografije manjeg formata (kao za osobnu iskaznicu)

-  dvije fotografije manjeg formata (kao za osobnu iskaznicu)

-  Student servisu dostaviti svoj JMBG i OIB

-  Trebate imati otvoren žiro račun u banci

Sve ostale detalje: kako se zaposliti, na što trebate posebno obratiti pažnju pročitajte ovdje

Pravo na subvencioniranu prehranu

Pravo na pokriće troškova prehrane ostvaruju redovni studenti na preddiplomskom sveučilišnom, diplomskom sveučilišnom, integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom, kratkom stručnom, preddiplomskom stručnom i specijalističkom diplomskom stručnom studiju visokog učilišta u Republici Hrvatskoj.

Važno je napomenuti da korisnik potpore ne smije biti u radnom odnosu niti u evidenciji o nezaposlenima.

Ako ste upisali neki od navedenih studija, znači da ste tako dobili i karticu, popularnog naziva X-icu.

Predočenjem iste, na blagajni menze ostvarujete pravo na subvencionirani obrok.

Ovisno o tome pohađate li fakultet u istom mjestu gdje imate prijavljeno prebivalište, ili vam se fakultet nalazi daleko od roditeljskom doma, ili živite u studentskom domu, ostvarujete pravo na različit iznos potpore na vašoj kartici.

Ukoliko živite u studentskom domu, i želite ostvariti veći iznos potpore na vašoj kartici, tada se potrebno s ovjerenom potvrdom studentskog doma te potvrdom o prebivalištu javiti u studentsku referadu fakulteta ili u informatički centar. Važno je napomenuti da se to pravo početkom akademske godine uvijek mora potvrditi. 

Razina prava dijeli se na 0, 1, 2, 2.5.

Detaljnu raspodjelu te koji su uvjeti za ostvarivanje pojedine razine prava možete provjeriti ovdje:

Od listopada 2013. godine, cijena studentskog menija je poskupila, o čemu smo nedavno pisali.

Promjene koje je donio novi pravilnik odnose se i na dodjelu prava na tjednoj, umjesto na mjesečnoj razini kako je bilo prijašnjih godina.

Kako možete izračunati iznos koji vam je na raspolaganju?

Tjedni raspoloživ iznos jednak je umnošku broja dana u tjednu i dnevnog subvencioniranog iznosa za razinu prava  koja je 0, 1, 2, ili 2.5.

Npr. Za razinu prava 2 (studenti izvan mjesta prebivališta), dnevno pravo je 32,20kn, pa student te razine na tjednoj razini ostvaruje subvenciju prema ovoj računici: 16.10 x 2 x 7= 225.40 kn.

To znači da pokrovitelj subvencije oduzima od tog iznosa cjelokupni iznos obroka, dok studenti na blagajni plaćaju samo određeni postotak iznosa koji je na računu.

Pravo na subvencionirani smještaj

Redovni studenti pravo na subvencionirani smještaj ostvaruju putem natječaja za smještaj u Studentski dom. Koji su kriteriji za smještaj možete pogledati ovdje (link na članak o kriterijima). 

Također, putem natječaja za subvencioniranje podstanarskog smještaja, studenti mogu ostvariti pravo na 147 kuna mjesečne subvencije ukoliko zadovoljavaju kriterije natječaja.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.