Pleonazmi - nepotrebno gomilanje riječi

Pleonazmi su skupine riječi u kojima se jedna od riječi nepotrebno pojavljuje jer je njezino značenje već uključeno u značenje druge riječi ili su riječi istoznačne, npr. mala kućica je pleonazam jer kućica znači ‘mala kuća’, pa je uz imenicu kućica nepotreban pridjev mala. U standardnome jeziku, osobito u njegovim strožim stilovima, uporabu pleonazama treba izbjegavati. 

Česti su pleonazmi: oko desetak, cirka desetak, cirka oko desetak, približno desetak,često puta, popeti se gore, sići dolje, no međutim, kako i na koji način, čak štoviše, čak dapače. Pleonastične su i riječi u kojima se udvaja značenje poput najoptimalniji, najminimalniji,najmaksimalniji.

Pridjevi optimalan, minimalan i maksimalan u hrvatski su jezik došli iz latinskoga. U svojim značenjima sadržavaju značenjsku sastavnicu kojom se izriče najviši stupanj čega, pa optimalan znači ‘koji je najbolji, koji je najpovoljniji’, minimalan ’koji se ostvaruje ili je prisutan u najmanjoj mogućoj mjeri’, a maksimalan ’koji se ostvaruje ili je prisutan u najvećoj mogućoj mjeri’. Stoga ih se ne može stupnjevati, pa je umjesto superlativnih oblika s prefiksom naj- dovoljno upotrebljavati oblike u pozitivu. 

Pogrešno je: *Ponudili smo im najoptimalnija rješenja, *Nisu zadovoljeni najminimalniji radni uvjeti, *Novi hibrid kukuruza daje najmaksimalniji urod, a pravilno je: Ponudili smo im optimalna rješenja, Nisu zadovoljeni minimalni radni uvjeti, Novi hibrid kukuruza daje maksimalni urod.

Prilog često znači ‘mnogo puta’, pa je umjesto pleonastične priložno-čestične skupine često puta dovoljno upotrijebiti samo prilog često. Pogrješno je: *Često sam puta bio u Kninu, *Ana je često puta mislila na njega, a pravilnoje: Često sam bio u Kninu, Ana je često mislila na njega.

Najčešće korišteni pleonazmi: 

- no međutim – no je veznik kojim se izražava suprotnost, čemu služi i međutim

- iz razloga jer/zato što – iz (tih) razloga konektor je kojim se izražava uzrok, čemu služi i jer/zato što

- čak/štoviše – prilog/čestica čak služi isticanju, baš kao i veznik štoviše

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.