Pravopis i gramatika na društvenim mrežama

Prilikom komunikacije na društvenim mrežama mnogo je onih koji ne pridaju važnost pravilnom pisanju riječi te koriste skraćenice iz kojih je često teško iščitati 'što je pisac htio reći'. Osim toga, tipfeleri su jedan od češćih propusta zbog brzine pisanja i sve češćeg 'multitaskinga'.

Jeste li ikada razmišljali kakav dojam ostavljate, odnosno što vaš profil na društvenoj mreži govori o vama? Bacite pogled....prođite kroz svoje postove, guglajte se i provjerite koje sve informacije o vama su javno vidljive i dostupne.

Poslodavci vole 'škicnuti' svoje kandidate na društvenim mrežama i informacije koje su dobili u vašoj prijavi dodatno popuniti onima koje mogu vidjeti na vašem twitter ili facebook profilu. Jesu li vam postovi prepuni gramatičkih pogrešaka? Ako do sada niste imali naviku paziti na način na koji se izražavate, možda biste od sada zaista trebali. 

Ne moramo ponavljati da psovkama, vulgarnim izrazima, vrijeđanjima ne bi trebalo biti mjesta kako u stvarnom tako ni u virtulanom životu. 

Iako ne možemo utjecati na ono što se događa na društvenim mrežama, možemo vam barem skrenuti pozornost na najčešće pogreške te pravilne izraze, te vam ovo može služiti kao mali šalabahter:

- Ispravno je sumNJam, a ne sumLJam

- VjeroJatno, a ne vjeroVatno

- Od nikoga – ni od koga; za ništa – ni za što; pred ičim – i pred ičim; s nikakvim – ni s kakvim; s nikim – ni s kim; s ikim – i s kim; uz nikakav – ni uz kakav

- Negacija se piše odvojeno od glagola, stoga je pravilno: Ne znam, ne radim, ne pišem ...

- Izbjegavajte dalikanje, u slučaju npr. Da li imaš? Ispravno je: Imaš li?

- Upotreba prijedloga s/sa:  inačica sa upotrebljava se samo ispred riječi koji počinju glasovima: c, s, z, č, ć, š, ž, đ, dž, ispred riječi koji počin suglasnikom a iza kojeg se nalaze s, z, š, ž, ili skupina koje se teže izgovaraju 

- Sljedeći vs slijedeći – riječ sljedeći je pridjev, a slijedeći je glagolski pridjev sadašnji te imaju potpuno suprotno značenje 

- Pogrešno: 'Dogodilo se to 80-tih godina', ispravno: 'Dogodilo se to 80-ih godina'. Budući da osamdeset sadrži jedno t na kraju, nema potrebe za duplanjem prilikom pisanja

- Riječ biciklo ne postoji! Ispravna riječ je: Bicikl

- Također, ne kaže se Ovo auto, jer auto nije srednjeg, nego muškog roda, što znači ispravno je: Ovaj auto 

- Desilo vs. Dogodilo; Ispravno je: dogodilo se, jer izraz desilo je srbizam te se ne koristi u književnoj komunikaciji 

Vodite računa o načinu izražavanja na društvenim mrežama, i ukoliko niste sigurni kako se ispravno piše pojedina riječ, koristite Google tražilicu ili koristite 'spell checker' unutar Worda. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.