Spriječite zaboravljanje stranog jezika u 7 koraka!

Ljudi koji nisu u prilici putovati ili stranim se jezikom koristiti na poslu, s vremenom ga počnu zaboravljati. To nije ništa neobično, no postoje sasvim male svakodnevne intervencije kojima bismo to mogli spriječiti. Nedavno smo naišli na ove korisne savjete za održavanje kontakta sa stranim jezikom, čak i kad se njime nismo u prilici koristiti koliko bismo htjeli. Najbolje je što ne traže odlazak u inozemstvo niti velik trošak.

1.    Čitajte strane vijesti

Možete se pretplatiti na neke dnevne ili tjedne novine ili posjećivati internetske portale i pratiti dnevne novosti na stranom jeziku. Takvim ćete tekstom sigurno dobiti priliku za proširivanje vokabulara i istodobno biti u tijeku s društvenim događanjima.

2.    Saznajte riječ dana

Riječ dana pojavljuje se na mnogim jezičnim portalima, mrežnim stranicama, pa čak i mobilnim aplikacijama. Pronađite mrežnu stranicu ili aplikaciju koja će vam svaki dan istaknuti novu riječ. Ovo je simpatičan način za ponavljanje riječi koje već znate i učenje novih, a možda vas i podsjeti na neku riječ s kojom se u konkretnom kontekstu ne biste često susreli.

3.    Imajte pri ruci knjigu na stranom jeziku

Ovaj savjet namjerno ne glasi čitajte knjige na stranom jeziku, jer to ovisi o razini poznavanja jezika. Ne morate gubiti puno vremena i posvetiti se čitavim romanima, ali čak i ako imate osnovno poznavanje jezika, dobro je s vremena na vrijeme pročitati pokoji ulomak knjige na stranom jeziku. Književnost će vas držati u kontaktu sa specifičnim jezičnim stilom i uputiti vas na nove riječi i rečenične konstrukcije. Naravno da knjiškim moljcima preporučujemo jednako revno čitanje knjiga na stranom jeziku kao i onih na materinskom.

4.    Iskoristite svaku priliku za kontakt sa stranim jezikom

Sigurno vam se nekad dogodilo da ste na ulici sreli stranca koji vas je upitao za smjer na jeziku kojim se već dugo niste koristili. Zanemarite nelagodu i pokušajte mu odgovoriti na njegovu jeziku. Svaka će vam komunikacija pomoći usavršiti vlastito znanje, a ako je prilika za komunikaciju malo, tim ih više trebate iskoristiti.

5.    Uključite se u neku udrugu ili društvo

Ovaj se savjet tiče upravo prilika za komunikaciju – stvorite ih sami tako da saznate postoji li u vašem gradu udruga ili društvo za promicanje jezika i kulture koji vas zanimaju i aktivirajte se.

6.    Dopisujte se

Pisanje na stranom jeziku jednako je važno kao i govorenje. Ako imate prijatelje u inozemstvu, budite u kontaktu s njima e-poštom ili na društvenim mrežama. Dopustite im da ispravljaju vaše pravopisne i jezične pogreške i ugodnom komunikacijom popravite svoje znanje jezika. Ako ste ostali u kontaktu s profesorom koji vas je učio strani jezik, sigurno će vam rado pomoći da poradite na pravopisu i gramatici. Za one koji nemaju poznanike u inozemstvu postoje i razni forumi i servisi za jezičnu razmjenu na kojima možete izmjenjivati poruke.

7.    Budite u kontaktu s jezikom filmovima i glazbom

Ovaj savjet dolazi kao šećer na kraju jer je njegova primjena najjednostavnija. Ako nemate vremena aktivno se posvetiti stranome jeziku, učinite sve da vam barem bude „u uhu“. Poneka pjesma na radiju ili večernji film učinit će svoje, a nećete primijetiti da učite.

I to bi bilo sve. Čini se jednostavno, treba se još samo pokrenuti i isprobati imaju li navedene metode željeni učinak. Isprobati barem jednu od njih svakako je bolje nego pustiti da znanje ispari.

Izvor: Ciklopea.hr 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.