Srednjoškolci, ovih 8 vještina biste trebali posjedovati!

Srednja škola ključna je za razvoj pojedinca, a to je i razdoblje kada se doseže punoljetnost i osoba je spremna, barem djelomično, preuzeti odgovornost za svoje postupke. Formira se ličnost, stvaraju se prve ljubavi, velika prijateljstva. Osim toga, na kraju srednjoškolskog obrazovanja donosi se i važna odluka - upis studija, ili stupanje na tržište rada. 

Izvucite najbolje iz srednje škole i vodite računa o stjecanju ovih vještina: 

1.Navike redovitog učenja

Ako ste navikli redovito učiti, i niste kampanjac – možete preskočiti ovu točku, a ako ipak učite ‘5 do 12’, možda je vrijeme da promijenite svoje navike.  

Dobre navike učenja obuhvaćaju ovih nekoliko stvari:

  • Uvijek se pripremite za nastavu, i nemojte markirati!
  • Prođite kroz bilješke s nastave isti dan, kako bi se kasnije lakše pripremili za ispit
  • Odredite svaki dan vrijeme za učenje, neovisno o zadaći i zakazanim ispitima
  • Odmah na nastavi zatražite profesora pojašnjenje stvari koje vam nisu jasne

 

2. Upravljanje vremenom

Dan svima traje 24 sata, no pojedinci se razlikuju prema tome koliko dobro upravljaju svojim vremenom. Kada slobodno vrijeme uzmete u svoje ruke, bit ćete sretniji i zadovoljniji i imati više vremena za prijatelje, obitelj i omiljene serije. U tome vam može pomoći planer aktivnosti, bilo u obliku aplikacije na vašem mobitelu ili malog rokovnika koji vam odmah može poslužiti i kao dnevnik.

Zapišite ispite, rokove za seminare, prezentacije, zadaće, a ukoliko ste maturanti, obavezno zabilježite važne datume vezane  uz državnu maturu. Kada spremate važan ispit, pažljivo odredite vrijeme u danu kada najbolje pamtite i usvajate nove informacije. 

3. Sposobnost postavljanja (dostižnih) ciljeva

Pametno postavljanje ciljeva korisna je vještina koju bi svi trebali posjedovati. Postavite ciljeve dovoljno visoko da uvijek ostanete motivirani, a opet ne toliko visoke da vas, ukoliko ih ne uspijete ostvariti, ne ulovi depresija i razočaranje.

 Ako uvijek na kraju godine iz matematike imate 3, i na granici ste prema ocjeni 4, postavite si cilj da ćete za sljedeću godinu dati sve od sebe da imate čistu četvorku. Nerealno je očekivati, ako vam je prosječna ocjena iz matematike 2, da ćete odjednom na kraju godine imati 5.

4. Koncentracija

Pokušajte tijekom nastave biti maksimalno koncentrirani na gradivo koje slušate, i vodite računa da razumijete lekciju. Ako vam nešto nije jasno, odmah pitajte pitanja. Sigurno ste prije čuli da glupih pitanja nema, i da su glupa pitanja samo ona koja ne pitate. Naravno, kada pazite na nastavi, nikako nećete moći postaviti glupo pitanje.

5. Dobro pisanje bilješki

Logično je da tijekom nastave ne možete zapisati sve što profesor govori, budući da čovjek u prosjeku izgovori 225 riječi u minuti. No, bit hvatanja bilješki nije u tome da zapišete sve, nego samo bitne stvari.

Kvalitetne bilješke vam mogu pomoći kod učenja, jer tijekom nastave profesor istakne važne stvari, pa tako možete očekivati da će se te stvari pojaviti i u ispitu u obliku pitanja. Također, bilješke uvijek možete usporediti s kolegama, te si nadopisati stvari koje niste stigli tijekom nastave.

Pisanje bilješki prilagodite sebi i svom stilu učenja. Vizualnim tipovima preporučuje se pisanje bilješki u različitim bojama, dok bi za auditivne tipove bilo poželjno da prepričaju bilješke u diktafon te ih preslušavaju na putu do škole, u javnom prijevozu ili doma nakon nastave.

Dobra strategija kod pisanja bilješki je ponovno prepisivanje istih u drugu bilježnicu ili na papir – urednije, preglednije i s označenim bitnim stvarima. Tako ćete odmah nakon nastave ponoviti važne stvari.  

6. Redovno pisanje zadaća

Profesori zadaju domaće zadaće s razlogom. Dok se vama s jedne strane čini da je to previše posla, i da vas s time samo zamaraju, za sve definitivno postoji razlog. Pretvorite domaće zadaće u prednost i prihvatite činjenicu da vam pomažu da što bolje usvojite gradivo kojeg ste tog dana učili.

Zapamtite: od svega možete izvući puno, samo je pitanje koliko truda želite uložiti u koji dio vaših obaveza.

7. Organizacijske sposobnosti

Dobra organizacija i priprema često je pola posla. Ako držite stvari organiziranima, na svojem mjestu, sačuvat ćete si puno vremena koje onda možete iskoristiti za stvari koje volite. Sve ima svoje mjesto, stoga držite sve materijale za učenje na mjestu gdje trebaju biti – na radnom stolu ili mjestu koje vam je namijenjeno za učenje.  Tako vam se nikada neće dogoditi da prije važnog ispita ne možete pronaći bilješke ili materijale koje obavezno morate proći.
 

8. Motivacija

Motivacija tijekom obrazovanja izrazito je bitna, naročito kada posebno ne volite određeni predmet ili profesora, a još važnije je da znate motivirati sami sebe.

Razmislite, ako već ne volite matematiku i profesora koji drži predavanje, što drugo tijekom te nastave volite? Simpatičnog kolegu koji entuzijastično rješava svaki zadatak? Ili vam se sviđa netko u zadnjoj klupi? Nađite razlog za svakodnevni odlazak na nastavu, i učenje. Male stvari mogu vas motivirati da sretni i zadovoljni sjedite u školskoj klupi. Uspjeh ovisi o vama, nemojte to zaboraviti. 

Izvor: Familyeducation

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.