Odluke zbog kojih nikada nećete požaliti

Tijekom života donosimo brojne odluke, one manje važne i one velike kojima potpuno mijenjamo put u svom životu. Gdje živjeti, zaposliti se, koju boju majice odabrati, kakvu kavu popiti... samo su neke od odluka s kojima se suočavamo bilo na dnevnoj bazi ili jednom u nekoliko mjeseci, piše Huffington post. 

Istraživanje New York Timesa pokazuje da što više odluka u donosimo tijekom dana, to nam se mozak više iscrpljuje. Zbog nekih donesenih odluka vrijedno je 'iscrpiti mozak', a ovo su samo neke od njih:

Odlučili se na to ujutro ili navečer, nećete požaliti:

Odluka 1: Biti sretan

Nebrojeno mnogo sati provodimo u potrazi za srećom, bilo da bezglavo lovimo svoje snove ili modne trendove. Trivijalna usporedba, no svakoga nešto drugo činim sretnim. Dobra vijest je da možda i nije sve tako komplicirano koliko se čini.

Istraživanja  pokazuju da je sreća izbor koji se može kontrolirati. Drugim riječima, sreća ne leži uvijek u materijalnim stvarima ili na radnom mjesto. Dugoročno gledano, novcem ne možete kupiti sreću. Orijentirajte se na male stvari.

Odluka 2: Danas ću se 'isključiti' od svijeta

U današnje vrijeme, gdje god krenuli mobitel nosimo sa sobom, ili dva, ili neki drugi oblik tehnologije koja omogućuje drugima da nas u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu pronađu. Ako nešto od tehnoloških čuda ostavimo doma, nastaje panika i strah od toga da ćemo nešto propustiti (engl. Fear of missing out - FOMO).

Vjerujte jedno: Nikada neće požaliti što ste s vremena na vrijeme isključili mobilni telefon, i otišli u šetnju prirodom. Ili ga samo isključili dok kod kuće gledate televiziju, ili čitate knjigu. Na kraju krajeva, previše tehnologije čini ljude usamljenijima, otuđenijima, utječe na san i dovodi do fizičkih poteškoća kao što su glavobolje.

Odluka 3: Odabrati ljubaznost umjesto drskosti

Većina na dnevnoj bazi gunđa na ljude oko sebe, bilo u javnom prijevozu ili kada im netko presiječe put na cesti. No, ništa se neće promijeniti ako ponekad jednostavno prešutimo što smo htjeli reći i mirno propustimo mjesto bakici u tramvaju. Ne morate provoditi sate i sate volontirajući, ako se tako ne osjećate ugodno (iako istraživanja pokazuju da volontiranje izrazito dobro utječe na svakoga od nas).

Ponekad mali znakovi ljubaznosti, kao npr. pridržavanje vrata osobi iza vas, može činiti razliku. Istraživanja pokazuju da nas ljubazno ponašanje čini sretnijima te da nam se ta sreća na neki drugi način vraća. Zvuči kao izrazito pozitivan i moćan krug, zar ne?

Odluka 4: Tretirati sebe kao što tretiram svoje prijatelje

Možda ne vjerujete u sebe u svakom trenutku, ali istraživanja pokazuju da kada prihvatimo sebe takvima kakvi jesmo bit ćemo sretniji, zadovoljniji i zdraviji. Gledajte na sebe kao što vaši najbliži gledaju vas.  Vodite se jednostavnom rečenicom Eleanor Roosevelt: 'Najvažnije je prijateljstvo sa samim sobom, jer bez toga ne možete biti prijatelji ni sa kime na ovome svijetu'.

Odluka 5: Nasmijati se strancu na ulici

Postoji nešto zanimljivo u dijeljenju osmjeha sa strancima koje sretnemo na putu do posla, fakulteta, u javnom prijevozu. Osmjehivanjem strancima pojedinac bolje shvaća moć povezanosti. Ne treba naglašavati da nas taj kratki trenutak može učiniti sretnima i oraspoložiti nas kada se ne osjećamo tako dobro.

Pokažite svoje bijele zube na ulici, nećete požaliti.

Odluka 6: Ponekad jednostavno reći 'ne'

U kulturi brzog življenja, čudan nam je trenutak kada nismo u žurbi i kada se možemo posvetiti stvarima koje volimo. Kada pogledate unatrag svoj život i donešene odluke, hoćete li žaliti za trenutkom kada ste odlučili uzeti kratku pauzu? Vjerojatno ne. Jeste li se ikada našli u situaciji da su vas prijatelji zvali van kada se vama jednostavno ostalo doma uz film i kokice, a niste znali kako bi ih odbili? Ne morate udovoljavati svim željama prijatelja, roditelja i rodbine. Učinite nešto samo za sebe, bit ćete zadovoljniji.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.