Studenti, ovo su stvari na koje treba pripaziti kod traženja stana

Na ovih nekoliko stvari morate pripaziti kod traženja stana!  

Studentski smještaj uvelike utječe na uspjeh studenata. S jedne strane postoje studenti koji ostvaruju pravo na studentski dom, te su spremni živjeti s cimerima u maloj studentskoj sobi,  dok su s druge strane studenti koji ili ne mogu ostvariti pravo na smještaj u nekom od studentskih domova ili zbog različitih razloga žele živjeti u stanu kako bi imali svoju privatnost, te uživali određeni komfor.

Ukoliko se svrstavate u drugu skupinu, čitajte dalje, jer donosimo nekoliko stvari na koje morate pripaziti kod iznajmljivanja stana.

Cijena

Studiranje samo po sebi veliki je izdatak za roditelje svakog studenta, pa je prva, i najvažnija stvar prilikom iznajmljivanja stana – cijena.

Na cijenu stanova (neovisno o režijama) uvelike utječe lokacija, prometna povezanost (blizina busa, tramvaja, određenih fakulteta), uređenost stana i njegova opremljenost (novo uređeni, posljednja adaptacija..) te nalazi li se stan u stambenoj zgradi ili je u sklopu obiteljske kuće.

Osim toga, cijena varira ovisno o broju osoba u stanu. Prije biranja stana, odlučite hoćete li živjeti sami ili s cimerima s kojima ćete dijeliti troškova stanovanja.

Najčešće u oglasima za stanove navedena je samo cijena najamnine, te režije nisu uključene u cijenu. No, najmodavci često navedu okviran iznos režija – tijekom zime, ili u ljetnim mjesecima.

Filtrirajte ponudu prema željenoj lokaciji, vrsti nekretnine, površini i cijeni koju ste spremni izdvojiti za stanovanje.

Ukoliko se odlučite na samački život, okvirna cijena garosnijere (25 – 35 m2), kreće se od 200 pa do 300 eura, u što svakako morate uključiti troškove režija.

Ukoliko stanarinu možete platiti za šest mjeseci ili godinu dana unaprijed, svakako to naglasite potencijalnom stanodavcu i pokušajte temeljem toga ispregovarati jednu stanarinu gratis. Mnogi izlaze u susret. 

Režije

Već u samoj potrazi za stanom vodite računa da je u oglasu označeno da su brojila odvojena, te da samostalno možete obračunati troškove za potrošnju električne energije, te plina i vode. Ukoliko se odlučite iznajmiti stan koji se nalazi u obiteljskoj kući, najčešće brojilo dijelite sa stanodavcem.

U tom slučaju jasno iskomunicirajte na koji način ćete obračunavati troškove, te nakon prvog mjeseca provedenog u stanu vrlo detaljno proučite potrošnju te uplatnice koje su vam dostavljene. Ako smatrate da su vam računi za režije previsoki, a znate da je nemoguće da ste ostvarili tako veliku potrošnju, porazgovarajte s vašim stanodavcem i obrazložite da prema vremenu koje ste proveli u stanu nije moguće da ste toliko potrošili.

Prvog dana u novom stanu svakako biste trebali očitati brojila za struju, plin i vodu te provjeriti sa stanodavcem postoje li ne podmireni troškovi režija, kako ne biste plaćati tuđe zaostatke, nego samo svoju potrošnju.

Režije tijekom zimskih mjeseci su visoke, stoga vodite i računa da ćete tada izdvajati više za njih zbog grijanja.

Svakako zatražite obračun struje na mjesečnoj razini, a ne na temelju potrošnje koju je imala osoba prije vas kako biste izbjegli plaćanje prevelikih iznosa jer je osoba bila rastrošna.

Posebnu pažnju obratite na plaćanje pričuve. Pričuvu za stan trebao bi plaćati stanodavac. Ukoliko vi plaćate pričuvu, slobodno tražite stanodavca da vam taj iznos odbije od mjesečne stanarine. Naime, troškovi održavanja nekretnine su na vlasniku te nekretnine, a ne na vama. 

Opremljenost i očuvanost stana

Izgled stana na slikama koje stanodavci prilože u oglasima često ne prikazuju pravo stanje stana, stoga si napravite listu stanova koje želite pogledati i krenite u obilazak. Vodite računa da stan sadrži sve što smatrate da vam je potrebno za svakodnevni život kako biste što manje toga morali kupovati.

Ukoliko vidite da su kreveti potpuno neudobni ili u lošem stanju, budite slobodni porazgovarati sa stanodavcem i provjeriti postoji li opcija da on uloži u novi krevet, ili namještaj.

Svakako provjerite jeste li slobodni negdje skloniti stvari koje u stanu ne želite, ili zamolite stanodavca da iste ukloni iz stana. Npr. stare, neuredne tepihe, namještaj koji ničemu ne služi te zauzima mjesto.

Provjerite što će vas sve dočekati u stanu kako biste odmah mogli procijeniti koliko ćete morati sredstava uložiti da biste stan uredili za normalan život. Također, samostalno provjerite rade li svi kućanski aparati, i popišite štetu koju ste zatekli u stanu kako ne biste snosili odgovornost za nešto što niste učinili.

Naravno da opremljenost stana ovisi i o cijeni koju ste za to spremni platiti. Svakako provjerite u kakvom stanju su zidovi stana, naročito ako ste se odlučili živjeti u suterenu, odnosno da stan nije pun vlage i da ne prokišnjava na dijelovima. Možda vam tijekom razgleda stana žuta mrlja u kutu izgleda bezopasno, no tijekom velikih oborina možda je upravo ona izvor kapanja vode ili vlage u stanu.

Prilikom donošenja odluke o uzimanju stana dobro je zajedno sa stanodavcem pregledati cijeli stan i prokomentirati sve nedostatke (pukotina na zidu, stanje bojlera, plijesan na fugama i sl.) - na taj način se štitite od toga da vas stanodavac okrivi za nešto što nije vaša krivica, a istovremeno možete definirati sa stanodavcem je li štetu u skoro vrijeme potrebno sanirati ili ne, tko će to učiniti (on ili vi) te hoće li to i kako utjecati na cijenu najma i sl. 

Karakter stanodavca

Iako na prvu izgleda kao trivijalna točka o kojoj ne treba voditi računa jer smo ipak svi različiti i na tuđi karakter ne možemo utjecati, osobine stanodavca ipak su nešto na što treba obratiti pozornost prilikom potrage za stanom.

Zasigurno ste mnogo puta čuli da stanodavci često nemaju povjerenja u osobe kojima su iznajmili stan, naročito studente, pa dolaze u provjeru stana i više nego što je to potrebno. Jasno iskomunicirajte da ćete paziti na stan, brinuti se o njemu kao da je vaš, te da u pregled stana mogu doći jedno mjesečno kada dolaze po mjesečnu stanarinu. Nemojte dozvoliti previše slobode jer ipak izdvajate značajna sredstva za stan i imate pravo na privatnost.

Pokušajte dogovoriti plaćanje stanarine online, a samim time i rjeđe posjete stanodavca. Naravno, ovo podrazumijeva vašu discipliniranost i poštivanje rokova plaćanja, a zrelost pokažite i tako što ćete se s vremena na vrijeme sami javiti poslodavcu bilo da ga pozovete na kavu ili informirate o tome je li sa stanom sve uredu. Druženja koja se ne svode samo na plaćanje stanarine učinit će vaš odnos ugodnijim. 

Razmislite i o komunikaciji mailom - dokumentiranu prepisku u kojoj raspravljate o stanju nekretnine, potencijalnim radovima i popravcima može biti korisna iz mnoštva razloga (stanodavcu kao evidencija popravaka, ali i vama kao osiguranje za slučaj da bilo što pođe krivo). 

Ako ste u mogućnosti, promijenite bravu kako biste se osigurali od nenajavljenih posjeta i prekopavanja stanodavca po vašim stvarima kada vi niste u stanu.

Nipošto nemojte dozvoliti da vam stanodavac ulazi u stan kad on želi i bez prethode najave. Stanarina podrazumijeva i privatnost. 

Priključak za internet/telefon

Ukoliko nije navedena informacija u oglasu, odmah provjerite kakva je situacija s telefonom i internetom, jer naravno, nemoguće je studij zamisliti bez pristupa internetu.

Studenti internetu mogu pristuputi putem CARNet-a, koja omogućuje popuste na cijenu, pa svakako zatražite elektronički identitet na svom fakultetu, odnosno pristup sustavu AAI@edu.hr, kako biste dobili svoje korisničke podatke.

Također, svakako neka priključak za internet glasi na vaše ime kako biste mogli kontrolirati potrošnju, te isti priključak premjestiti ukoliko se odlučite preseliti u drugi stan nakon određenog vremena.

Prijava boravišta i potpisivanje ugovora

Studenti podstanari imaju pravo na subvenciju privatnog smještaja od 147 kuna mjesečno, koja se isplaćuje od 1.listopada pa do srpnja sljedeće godine., odnosno jednu akademsku godinu. Lista potrebnih dokumenata nalazi se na stranicama Studentskog Centra, konkretno Zagreb.

Budući da među osnovnim dokumentima stoji da morate imati prijavljeno boravište, provjerite sa stanodavcem prijavu kako ne biste propustili mogućnost primanja subvencije.

Ukoliko potpisujete ugovor, svakako ga dobro proučite kako ne biste potpisali nešto što ne odgovara vašem dogovoru. I svakako odmah kod potpisivanja ugovora popišite i prijavite svu štetu koju ste zatekli u stanu kako biste bili sigurni da nećete odgovarati za istu prilikom iseljavanja.

Ukoliko znate da u stanu ne planirati ostati predugo nego tek nekoliko mjeseci, provjerite nije li tu stavku stanodavac naveo u ugovoru, kako nebiste platili 'penale' ako se odlučite iseliti ranije.

Kućni ljubimci

Možda prilikom useljenja nemate kućnog ljubimca, ali tko kaže da se situacija neće promijeniti kroz par mjeseci? Nije loše provjeriti unaprijed što stanodavac misli o tome, posebno ukoliko vam se stan jako sviđa i vidite se ovdje dulje vrijeme. Najgore što možete napraviti je neugodno iznenaditi stanodavca nekim novostima pozivajući se na argument da o tome niste razgovarali tijekom uzimanja stana u najam - uvijek budite fer i stanodavac će vam vratiti istom mjerom. 

Pušenje 

Ako stanodavac ne dozvoljava pušenje u stanu, a vi ste pušač, budite iskreni i recite to uz napomenu da ćete poštivati njegovu odluku. Ako stanodavcu od početka pokazujete da ste iskreni prema njemu, možda bude spreman na određene ustupke kad stekne dovoljno povjerenja u vas i shvati da je vaš porok mala cijena naspram činjenice da u svemu ostalom ima podstanara iz snova :)

Dobrosusjedski odnosi

Posljednje, ali ne i najmanje važno svakako su odnosi s novim susjedima. Možda ste ovdje svega par mjeseci ili godinu dana, ali iz poštovanja prema svom stanodavcu te podstanarima koji će ovdje živjeti nakon vas, uvažavajte druge stanare, upoznajte predstavnika stanara te informirajte svog stanodavca o aktivnostima u zgradi.

Ukoliko planirate rođendanske i sl. proslave, najavite to susjedima (simpatična poruka na oglasnoj ploči na ulazu u zgradu uvijek pali) ili ih zamolite za dopuštenje. Pozdravljajte susjede kada ih sretnete na stepeništu – osim što je pristojno i vama će pomoći da se čim prije udomaćite i osjećate ugodno u svom novom domu. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.