Hrana za mozak: Zdravo jedite i bolje pamtite

Učite za ispit i nedostaje vam koncentracije? Protiv umora, nedostatka koncentracije i zaboravljanja borite se upravo hranom! Mozak upravlja većinom tjelesnih funkcija, pa je važno u svakodnevnu prehranu uvrstiti upravo ove namirnice. 

1. Borovnica

Ovo ljubičasto voće je superhrana za mozak. Provoditelji studije s fakulteta Tufts otkrili su da redovito konzumiranje borovnica ne samo da potiče pamćenje, već može i obnoviti sjećanja. S druge strane, studija objavljena u magazinu Neuroscience, a testirana na štakorima, dokazala je da svakodnevno uzimanje ovih bobica potiče koncentraciju. Glodavci su, naime, brže učili i savladali dane zadatke nakon obroka plavo-ljubičastog zadovoljstva. 

2. Riblje ulje 

Omega 3 masne kiseline prijeko su potrebne za pravovaljani rad srca i mozga. Ako ne možete 'probaviti' riblje ulje koje njime obiluje u najkoncentriranijem obliku, losos je druga najbolja moguća alternativa. Stavite ga na jelovnik barem dva puta tjedno.

3. Orah

Orah mnogi nazivaju grickalicom za genijalce. Američki znanstvenici su dokazali da šaka oraha svaki dan može popraviti pamćenje. U provedenoj studiji odraslim osobama svaki je dan davano 13 grama tih orašastih plodova, nakon čega su mnogo uspješnije rješavali kognitivne testove od osoba koji nisu jeli orahe. 

4. Avokado

Ovo egzotično voće spada u iznimno kaloričnu grupu namirnica, ali istovremeno sadrži zdrave nezasićene masne kiseline koje održavaju moždane stanice fleksibilnim. Također, studije su pokazale da redovito uzimanje ovog slasnog voća ojačava i štiti živčane stanice u mozgu, osigurava bolji protok krvi i tako jamči učinkovitiji rad cijelog organa.

5. Cjelovite žitarice 

Da bi mozak mogao obavljati stotine važnih funkcija potrebna mu je energija. Naše vještine koncentracije usko su povezane s moždanom zalihom glukoze. Cjelovite žitarice s niskim glikemijskim indeksom su odlična hrana za mozak jer zadovoljavaju potrebu za uravnoteženim izvorom energije. S druge strane, konzumacija proizvoda od bijelog brašna ima jake uspone i padove u razini glukoze u tijelu, što usporava rad ovog organa te ga preopterećuje. 

6. Brokula 

Ovo je zeleno povrće iz redova kupusnjača izvor dva važna elementa za mozak. Vitamin K iz brokule pomaže ojačati kognitivne sposobnosti, dok kolin poboljšava pamćenje. Povrh svega, brokula sadrži i značajne količine folne kiseline koja je značajna saveznica u borbi protiv nekih simptoma Alzheimerove bolesti. 

7. Tamna čokolada

Tko kaže da zdrava hrana ne može biti ukusna? Kakao može poboljšati govor i kognitivne funkcije kod starijih ljudi, dok svakodnevna konzumacija tamne čokolade s visokim postotkom kakaa dokazano poboljšava cirkulaciju u mozgu.

Izvor: Punkufer.com 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.