Čudni trikovi za povećanje produktivnosti koji zaista funkcioniraju

Produktivnost je tema o kojoj se puno priča. Dan će uvijek trajati 24 sata, na to nitko ne može utjecati, ali svatko može poraditi na na efikasnosti prilikom obavljanja zadataka, bilo da se radi o pisanju eseja, učenju, čitanju knjige. 

Lijeni dani, bez motivacije za učenjem (naročito vikendi), događaju se svima. Često su upravo vikendi dani kada možeš napraviti najviše, 'pokrpati' zaostatke i krenuti u ponedjeljak bez stresa i opterećenja. Zato ih je potrebno dobro iskoristiti. 

Ako ti nedostaje motivacije, discipline i imaš problema s odgađanjem.. ovo su trikovi za tebe. 

Gledanje slatkih životinja

Zvuči čudno, zar ne? Slatke životinje koje možeš vidjeti u svakom kutku interneta zapravo su najčešće predmet distrakcije, ali istraživači Sveučilišta Hiroshima uvjeravaju u suprotno. 

Japanski istraživači su zatražili studente da igraju igru u kojoj su trebali ubaciti organe u rupe bez dodirivanja rubova. Nakon gledanja slatkih psića i mački, studenti su ispravno odradili više zadataka nego prije. Eksperiment je uključivao i odrasle pse i mačke, kao i slasnu hranu. Istraživači su zaključili da slatke životinje u nama bude brigu za bespomoćnim bićima, što vodi do povećavanja mentalnih aktivnosti i želje za radom. 

Popiti kavu i odspavati 15-20 min 

Iako je ispijanje kave više savjet za povećanje energije, poznato je da razina energije ima direktan utjecaj na produktivnost. 'Coffee nap' prvi su istraživali znanstvenici Sveučilišta Loughborough. Kako biste ispijanjem kave utjecali na produktivnost, potrebno je popiti kavu (ili uzeti neki dobar nadomjestak kavi) i odmah otići odspavati 15 do 20 minuta.

Istraživanje je pokazalo da su ispitanici nakon buđenja bili spremniji na učenje nego što su bili kada su koristili druge 'metode' povećanja produktivnosti: samo kava, samo spavanje, svjež zrak, čitanje knjige.

Efekti utjecaja kofeina vidljivi su tek nakon 20 minuta, te u kombinaciji s brzinskim drijemanjem mogu imati dobar učinak na produktivnost. Nakon buđenja, razina energije je traje te nema kratotrajni efekt kao što je slučaj ako posegnete za nečim slatkim. Za potrebe ovog istraživanja, studenti su konzumirali 200 mg kofeina. 

Buka kafića 

Buku na radnom mjestu ili žamor glasova u kafiću često poimamo kao ubojice produktivnosti i da imaju loš utjecaj na koncetraciju. Žamor kolega u dvorani, ili u redu iza tebe na predavanju loše utječe na tvoju produktivnost. Zamislite da učite u najdražem kafiću. Iako zvuči čudno, buka kafića, odnosno mješavina glasova osoba koje se tamo nalaze, može pozitivno utjecati na vas i potaknuti kreativnost.

Ako se ipak ne možeš zamisliti da učiš u prepunom kafiću, pokušaj si takvu atmosferu stvoriti u vlastitoj sobi uz pomoć stranice Coffivity. Za vizualne tipove idealna je ideja stranice Monster koja nudi nekoliko prikaza mjesta koja opuštaju i pomažu vam da povećate razinu energije. 

Svatko treba metodom pogrešaka i pokušaja pronaći metodu za sebe i na taj način utjecati na bolje rezultate na fakultetu, ali i u školu.

Izvor: Hack college 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.