O prijedlozima "zbog" i "radi" - što je pravilno

U svakodnevnoj se uporabi nerijetko pogrešno rabe prijedlozi zbog i radi. Ta dva prijedloga nisu istog značenja, stoga im niti uporaba ne može biti ista. 

Prijedlog zbog označava uzrok radnje i kao takav se javlja u sklopu priložne oznake uzroka.

Na primjer, prijedlog zbog pravilno je uporabljen u rečenici 'Osuđen je zbog umorstva'. Priložna oznaka uzroka, u ovome slučaju zbog umorstva, može se lako parafrazirati u zavisnosloženu, uzročnu surečenicu (Osuđen je jer je počinio umorstvo), što olakšava razumijevanje uzročnoga odnosa u rečenici.

S druge strane, prijedlog radi kazuje namjeru i ne valja ga rabiti u sklopu priložnih oznaka uzroka, već isključivo namjere.

Taj je prijedlog pravilno uporabljen, primjerice, u rečenici 'Ostao je u bolnici radi liječenja'. Tu se rečenicu može preoblikovati u zavisnosloženu, namjernu rečenicu: Ostao je u bolnici kako bi ga liječili.  

Dakle, prijedlozi zbog i radi rabe se u različitim okolnostima i nisu međusobno istoznačni, a samim time niti zamjenjivi u istome surječju.

Zbog se rabi kako bi se izrekao uzrok, a radi za izricanje namjere.  Stoga je pravilno 'Osuđen je zbog umorstva' (a ne Osuđenje radi umorstva) i 'Ostao je u bolnici radi liječenja' (a ne Ostao je u bolnici zbog liječenja).

Pravilnu uporabu tih dvaju prijedloga jednostvano ilustrira sljedeći primjer:  Zubaru sam otišao zbog zubobolje, a radi liječenja.

Za kraj, korisno je imati na umu da je radi jedan od svega nekoliko prijedloga (uz unatoč, uprkos, usprkos, naprotiv) koji može stajati iza riječi na koje se odnose, stoga se u gramatičkim priručnicima takvi prilozi katkada nazivaju i poslijelozima. 

Izvor: moje-instrukcije.com 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.