Tri vještine koje poslodavci žele od 'milenijalaca'

Ako ste rođeni u razdoblju od ranih 80-ih do ranih 2000-ih, pripadate milenijskoj generaciji, poznatoj i kao Generacija Y.

Svijet, a s njime i svijet rada, napreduje tolikom brzinom da je jako teško uvijek biti u toku i poznavati najnovije trendove.

Ovo su tri vještine koje poslodavci priželjkuju od milenijske generacije:

Programiranje

Programiranje se obično svrstava među najpoželjnije vještine milenijske generacije. Vještine i poznavanje rada na računalu danas su u istom rangu s pismenošću. Predviđa se da će do 2020. godine milijun radnih mjesta u SAD-u biti direktno uvjetovano računalnom pismenošću. Engleska je zbog toga programiranje uvela kao obavezni školski predmet, ali je nažalost iznimka.

Ukoliko želite steći dodatne vještine iz područja programiranja, na raspolaganju su vam tečajevi s popustom - pošaljite upit! 

Socijalna inteligencija

Tehnologija prisiljava ljude da provode čitave živote buljeći u raznorazne ekrane, a većina društvene interakcije se odvija preko Facebooka i ostalih društvenih mreža. Socijalna inteligencija je sposobnost komunikacije s drugima, suradnje i angažiranosti te je most za izgradnju bitnih odnosa. Nažalost, i dalje nije predmet proučavanja unutar školskih sustava.

Ponovna kognitivna procjena

Radni dan i radno mjesto su uvijek nepredvidivi. Ponovna kognitivna procjena je sposobnost reinterpretacije pojedine situacije i promjene putanje emocionalne reakcije. To je vještina koja se iznimno rijetko pojavljuje u fakultetskim i školskim kurikulumima, ali je ključna za opstanak na radnom mjestu.

Primjer toga je situacija u kojoj iznimno nepristojnog kolegu promatrate kao nekoga tko 'ima loš dan'. Zvuči jednostavno, ali studije ukazuju da je ta vještina ključna za izbjegavanje ili ublažavanje stresnih situacija i anksioznosti. 

Usko povezane s navedene zadnje dvije vještine su i Meke vještine, koje su sve važnije za današnje poslovno okruženje. Stečeno znanje na fakultetu i vaša stručnost ne mora značiti ništa ako ne znate kako komunicirati i surađivati s kolegama. Razvijte svoje meke vještine, i vještine upravljanja kroz dvodnevne edukacije. 

Izvor: Lider media 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.