10 razloga zašto trebate upisati fakultet!

Studirati i biti na fakultetu teško je iz više razloga: financijskih, akademskih, socijalnih, intelektualnih, pravnih i fizičkih. Većina studenata se u nekom trenutku svog studiranja zapitaju zašto im je uopće potrebna diploma. 

Ovih nekoliko jednostavnih savjeta pomoći će vam da održite motivaciju i interes za ono što studirate (ili barem da to izgurate do kraja). 

Nematerijalni razlozi

1. Proširit ćete vidike 

Kritičko razmišljanje, i mogućnost razlikovanja bitnih od nebitnih informacija pratit će vas cijelog života. Osim toga, na fakultetu ćete čuti puno teorije koja vas može zainteresirati za različita područja u kojima ćete pronaći mogućnost za specijalizaciju. 

2. Promijenit ćete živote drugih

Mnoga zanimanja u medicinskom sektoru, obrazovnom ali i pravno, zahtijevaju diplomu kako biste se mogli adekvatno baviti tim zanimanjima, odnosno biti u mogućnosti nekome pružiti pomoć. 

3. Imat ćete pristup većem broju resursa i kontakata

Nisu isključivo uvijek financijski resursi od važnosti, već ćete imati pristup raznim oblicima nematerijalnih resursa na koje ćete nailaziti potpuno neočekivano. Vaš cimer koji je u međuvremenu postao advokat, vaš kolega sa sata kemije koji je postao doktor, ili osoba koja bi vam na predavanju koji je organizirao fakultet ponudila posao, to su sve prednosti odnosno pozitivne strane fakulteta koje rijetko tko gleda, ali čine razliku. 

4. Ukazat će vam se mogućnosti na koje trenutno ne računate

Nakon što diplomirate možda više nikada nećete razmišljati o nastavku školovanja u drugim područjima. No, s vremenom vam se može javiti snažan interes u područjima ekonomije, prava ili medicine. Diploma koju ćete podsjedovati bit će vam neophodna za postdiplomski studij u nekom drugom području od onoga koji ste studirali. 

5. Bit ćete ponosni na sebe, a i drugi će biti ponosni na vas 

Bit ćete prvi u porodici sa diplomom neke visoke škole, ili ćete samo nastaviti tradiciju u obitelji visokoobrazovanih. Kakav god da je vaš slučaj, saznanje da ste diplomirali bez sumnje će probuditi snažan osjećaj ponosa kod vas, vaše obitelji i prijatelja. 

Materijalni razlozi

1. Imat ćete više životnih šansi 

Danas je i najboljim studentima teško pronaći mjesto na tržištu rada, stoga je bitno neprekidno razmišljati o načinima dodatnog usavršavanja. Radite na sebi, školujte se, učite i iskoristite sve šanse koje vam se nude. Više radnih pozicija u različitim kompanijama, bolje šanse za dobivanje posla iz snova, ali i više fleksibilnosti oko toga koji ćete posao izabrati, samo su neki od razloga zašto je važno imati diplomu u ruci. 

2. Bit ćete bolje pripremljeni za život

Obrazovanjem stječete širok spektar znanja i vještina koje će vam koristiti u svakodnevnom životu, ali i na radnom mjestu. Upoznajući različite teme sasvim sigurno ćete biti bolje upućeni u stvari koje imaju utjecaja na svakodnevni život. Zasigurno ćete bolje raspolagati svojim, ali i financijama svoje obitelji. Osim toga, fakultetsko obrazovanje može vam pomoći da na mnogo načina kontrolirate vaš životni put. 

3. Konkurentnost na tržištu rada

Budući da stanje na tržištu rada nije tako lako, potrebno se istaknuti među kandidatima. S fakultetskom diplomom steći ćete vještine koje se traže na tržištu rada, a dodatnom edukacijom si možete stvoriti prednost kod poslodavca prilikom odabira idealnog zaposlenika. 

4. Bit ćete traženi na tržištu rada

Za pronalaženje posla iz snova, posjedovanje diplome je od velikog značaja. Diploma će vam otvoriti vrata tržišta rada, na kojem ćete kasnije imati mnogo mogućnosti za razvoj karijere. Na taj način ćete s vremenom i iskustvom postati traženi na tržištu, te će poslodavci pronalaziti vas. 

5. Zarađivat ćete više novca

Tijekom vaše radne karijere, ovisno o vašim sposobnostima, faktoru sreće, dobrih odluka ali i toga koliko ste predani poslu, također ćete napredovati, a samim time 'napredovat' će i vaš financijski status. 

Ako ne znate koji fakultet upisati, donesite odluku uz aplikaciju Usporedi studije. 

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.