Usvojite navike uspješnih studenata

Što je to što izdvaja najbolje studente od prosjeka? Je li to apsolutna posvećenost fakutetu, inteligencija, snalažljivost ili jednostavno sreća? Upravo zbog tih studenata nam se čak i najteži fakulteti čine laki i primamljivi, no ispod svega se ipak krije skup dobro kreiranih navika. 

Bez obzira na sve, postoji nekoliko navika zahvaljujući kojima ti studenti postaju TOP studenti.

Usvojite neke od tih navika:  

1. Ne napišu uvijek svu domaću zadaću

Možda jesu vrijedni kada je u pitanju učenje i fakultetske obaveze, no priznat će vam da nisu uvijek napravili baš svaki zadatak s predavanja i vježbi.
Svjesni su da će ti zadatci nositi određeni broj bodova, no znaju procijeniti kada im se ne isplati raditi iste jer će na to potrošiti previše vremena, koje bi mogli utrošiti u nešto od čega će imati više koristi. 

Osim toga, istraživanja su pokazala da više domaće zadaće i ne znači bolje rezultate

2. Više pišu rukom, a manje na računalu

Pitate se zašto uopće pisati pokraj tableta, računala i mobilnih telefona? Odgovor je jednostavan! Pisanje rukom aktivira područja u mozgu koja nam pomažu da učimo brže i bolje, generiramo nove ideje i zadržavamo duže informacije.

Osim toga, pisanje vas oslobađa stresa

3. Znatiželjni su i sve preispituju

Uspješni studenti će odmah istražiti svaku ideju koju čuju na predavanjima. Oni se vode idejom da nije dovoljno samo registrirati neku informaciju koju profesor spomene, već je potrebno istražiti pojam i bolje se informirati o detaljima.

Tako ćete, ukoliko pitanje na tu temu dobijete na ispitu, bolje znati objasniti gradivo jer ćete imati širu sliku. 

4. Uče s pauzama, a ne satima bez prestanka

Poznato je da je učenje tijekom dugog vremenskog perioda bez pauze zapravo kontraproduktivno. Najbolji studenti tijekom učenja često rade pauze i skreću misli s onoga što moraju učiti baveći se nekom drugom aktivnošću.

Uvijek je lakše kada raspodijelite gradivo na nekoliko dijelova, nego kada u jednoj noći pokušate zapamtiti cijelo gradivo. 

5. Ostaju smireni u stresnim situacijama

Nije tajna da vježbom možemo doći do savršenstva, a isto vrijedi i  za stresne situacije. Neminovno je da su ispitni rokovi stresan period i da se za to treba prirpemiti na vrijeme.

Najbolji studenti se s ispitnim stresom bore pravovremenim učenjem . Zamislite i vi kako bi ispit mogao izgledati (na temelju prijašnjeg iskustva), uvježbajte svoje reakcije na pritisak koji ćete osjetiti kada ispit počne, te ćete na taj način ostati smireni kada dođe trenutak da ispit zaista morate polagati.

Osim toga, pokušajte predvidjeti kakva bi vas mogla pitanja dočekati na ispitu i potrudite se malo više o dijelovima gradiva koja vam idu malo teže. Napravite i probni test. 

6. Sami sebi objašnjavaju gradivo

Najbolji način usvajanja gradiva je da sami sebi prepričavati i objašnjavate određene teme. Stavite se u ulogu profesora. Kako bi on prezentirao gradivo? Na koje ključne stvari bi se osvrnuo? Tako ćete elimirati dijelov gradiva koji za ispit nisu važni, ali ćete i bolje naučiti za ispit. 

7. Iskoriste predavanja i vježbe na najbolji način

Da, predavanja često mogu biti dosadna, radije biste bili na kavi ili gledali omiljenu seriju. No vrijeme je da počnete drugačije gledati na predavanja. Najbolji studenti predavanja doživljavaju kao mogućnost da saznaju što će biti na ispitu, koliko profesor očekuje od njih, na što treba više obratiti pozornost tijekom učenja, a što mogu izbaciti.

8. Uče više nego što je potrebno za ispit

Najbolji se studenti nikada ne uče isključivo ono što će biti na ispitu nego se trude proširiti znanje dodatnim informacijama. 

Zamislite da morate naučiti  Teoriju relativnosti Alberta Einsteina. Učenje ne mora biti samo bubanje činjenica koje ćete ionako nakon ispita zaboraviti. Pokušajte pronaći sve informacije o Einsteinu i njegovom životu, kako je došao do teorije, zašto ga je zanimala baaš ta tema.

Dokazano je da je mnogo lakše naučiti i zapamtiti priču, a ne suhoparne informacije. Ukoliko vas priča zanima, tada ćete još lakše zapamtiti ono što trebate naučiti. Puno je lakše kada možete povezati informacije i priče u jednu cjelinu. 

9.  Pridržavaju se 80/20 pravila

Jeste li čuli za pravilo 80/20? Ne odnosi se samo na učenje, može se primijeniti na brojne sfere života. 

Pravilo 80/20 znači da je 20% uzroka odgovorno za 80% rezultata. Odnosno to znači da 20% aktivnosti u učenju donosi 80% uspjeha, dok 80% rezultata u učenju dolazi od 20% uloženog napora. 80% vrijednosti koju realizirate kroz učenje, ostvarite za samo 20% provedenog vremena. Iz svega toga slijedi da je veliki dio vaših napora u učenju (80% – četiri petine) u najvećoj mjeri nebitan i irelevantan.

10. Odmah analiziraju greške koje su napravili na kolokviju/ ispitu 

Kada dobijete rezultate kolokvija, pregledate li greške koje ste napravili? Odete li na konzultacije kako bi vam profesor/ asistent razjasnio ukoliko vam nešto nije jasno? 

Najbolji studenti će se odmah pozabaviti onime što nisu napravili točno te će se potruditi da iste greške ne naprave i sljedeći put. Ukoliko ne mogu nešto savladati sami, neće se ustručavati zatražiti pomoć od kolega ili asistenta. 

Pad ispita možda i nije tako loša metoda učenja, naravno, ako joj pristupite na pravi način. 

Ostale savjete za bolje i kvalitetnije učenje pogledajte u rubrici Fakultet i Srednjoškolsko obrazovanje

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.