Nekoliko stvari koje morate znati kada upišete fakultet!

1) Ne zamarajte se previše ocjenama

Osim ako vam prosjek ocjena nije bitan za daljnje obrazovanje ili prilikom zapošljavanja, ocjene nisu velika stvar. Bitno je da polažete ispite, a je li pitanju 'labud' ili petica, manje je važno. 

3) Prijateljstva i emotivne veze su bitni

Tijekom studiranja steći ćete dobre prijatelje i dragocjena ljubavna iskustva. Iskoristite sve prednosti društvenog života koje vam se sada nude. To će vam olakšati studiranje, a kontakti koje steknete bit će vam korisni i nakon završetka školovanja. Naime, dobri kontakti su ono što vam olakšava put prema uspjehu, a ne dobre ocjene.

4) Upoznajte profesore 

Upoznajte ih jer i oni žele upoznati vas! Komunicirajte s njima, postavljajte im pitanja – zato su ovdje. Iskoristite njihovo znanje kako biste proširili svoje interese, dozvolite im da vas usmjere i da vam šire vidike.  To su i prve osobe koje vam mogu napisati preporuku za vaš prvi posao. Naravno, ako ste to zaslužili. 

5) Budite društveni

Krećite se među ljudima, družite se i iskoristite priliku da upoznate što više novih ljudi. Organizirajte zajednička učenja jer je tako uvijek lakše. Naravno, ako vam je lakše učiti u izoliranim uvjetima, držite se toga, ali pronađite vrijeme za odlaske na događanja ili aktivnosti gdje se okupljaju vaši kolege. 

6) Steknite radno iskustvo 

Možete diplomirati u roku i imati najbolje ocjene, ali vjerujte da će se lakše snaći i bolje proći vaši kolege koji nisu bili 'odlikaši', ali su tijekom studiranja stjecali i radno iskustvo. Poslodavci vole zapošljavati mlade ljude, ali još im je draže kad osim diplome imaju i radno iskustvo.  

7) Studirajte ono što vas zanima, a ne ono što je praktično

S obzirom na situaciju na tržištu rada, nije loše proučiti koja su zanimanja deficitarna i koja bi to mogla biti nakon što diplomirate. Vodite se tom idejom, ali ona ne smije biti jedini kriterij za izbor fakulteta. Morate studirati ono što vas zanima! Točka.

8) Sudjelujte u studentskim aktivnostima 

Vaš fakultet možda izdaje studentski časopis, organizira savjetovanja ili na neki drugi način studentima omogućava da se angažiraju te na taj način stječu i radna iskustva koja će jednoga dana moći navesti u svom prvom životopisu. 

9) Ne zaboravite na obitelj 

Ako ste došli studirati u drugi grad ne znači da vas je obitelj zaboravila pa nemojte ni vi njih. Nazovite ih s vremena na vrijeme, posjećujte ih vikendom – prijatelji dođu i prođu, ali obitelj vam uvijek ostaje. 

10) Mudro birajte izborne predmete 

Studenti linijom manjeg otpora često biraju 'lagane' izborne predmete vodeći se logikom da već imaju dovoljno teških ispita. Izborni predmeti jednako su vrijedni kao i svi ostali, a baš zato što su izborni daju vam priliku da kvalitetnije pristupite gradivu i ostvarite bolji odnos s profesorom. Zato odaberite nešto pametno što vas zanima i iz čega ćete nešto naučiti. 

11) Tulumarite, ali s mjerom 

Naravno da tijekom studiranja trebate imati vremena i za zabavu, ali nemojte večeri provoditi s glavom iznad wc školjke. Ako konzumirate alkohol, činite to s mjerom i odgovorno. Osim toga, pijanstvo ne jamči zabavu. Upravo suprotno. 

12) Iskoristite konzultacije 

Konzultacije nisu ovdje samo kad vam nešto hitno treba ili kad se nađete u problemima. Iskoristite ih za ono što im i ime govori: konzultiranje s profesorom oko pojedinih tema, literature, učenja za ispit i niz drugih korisnih informacija. 

13) Jedite i pijte kvalitetno 

Nakupljanje viška kilograma tijekom ispitnih rokova nije nikakva novost. A znate i da alkohol deblja. Stoga, obratite pažnju na namirnice koje konzumirate i prakticirajte zdrave navike. Ne izbjegavajte doručak. A kad smo već kod toga… 

14) Naučite kuhati! 

Ako već niste, brzo ćete shvatiti da dostave i gotova jela puno koštaju te da se puno jeftinije i kvalitetnije možete hraniti kada naučite kuhati. Barem osnovne obroke bazirane na zdravoj hrani. Gledajte na to i kao na investiciju u svoj emotivni odnos: svi znamo da ljubav ide kroz želudac.  

15) Naučite učiti i razmišljati 

Da se odmah razumijemo: polovica onoga što naučite ili vam neće trebati ili je nećete zapamtiti. Ali to i nije smisao. Smisao studiranja je da naučite učiti i razmišljati jer, suprotno svim uvjerenjima, trenutno ne znate. Uostalom, u to ćete se uvjeriti i sami. Nemojte se iznenaditi ako tek pred kraj studiranja shvatite da ste naučili učiti!   

18) Dokumentirajte sve 

Ovo je lijepo razdoblje vašeg života – uživajte, fotografirajte se s prijateljima i stvarajte uspomene. Pišite dnevnik. Osim što je to općenito korisna navika, jednoga dana dat će vam odličan uvid u to kako je tekao proces vašeg odrastanja i sazrijevanja te kako ste se u mladosti nosili s problemima. 

19) Volontirajte

Osim što će vam biti lijepa stavka u životopisu, ovo je odličan način da se osjećate korisno, doprinosite zajednici i upoznate kvalitetne ljude. 

20) Naučite upravljati budžetom 

Upravljanje novcem nije talent – to je vještina koja se uči i koju je moguće savladati. Počnite već sada, neovisno o tome je li u pitanju džeparac, stipendija ili prva plaća. Obavezno pokušajte štedjeti i stvorite naviku štednje već sada! 

Izvor: likes.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.