Primjereno odijevanje na fakultetu

Na fakultetu provodite većinu svoga vremena i dugotrajno sjedenje na predavanjima nekada nije nimalo ugodno. 

Upravo iz tog razloga važno je da se osjećate dobro u onome što nosite i da vam nije neugodno pred profesorima ako imate nenadani usmeni ispit ili morate na konzultacije.

Općenito govoreći, svojim odjevnim kombinacijama pokazujete poštovanje prema osobi s kojom razgovarate, instituciji u kojoj se nalazite i događaju kojem prisustvujete.

Kao što postoje odjevne kombinacije primjerene za vjenčanja, događaje u crkvi, noćne izlaske, tako je važno voditi računa u čemu dolazite na fakultet, a naročito na usmene ispite i obrane diplomskih radova.

Najproblematičnije razoblje kada je u pitanju odijevanje zasigurno je ljeto kada bi svi voljeli da mogu hodati samo u kupaćem kostimu, no to je rezervirano samo za plažu. :)  

Važno je da ostavite dobar dojam stoga vodite računa o sljedećem: 

-    Izbjegavajte prekratke haljine, minice i kratke hlačice. Nikako se ne preporuča dolazak na fakultet u hlačicama za plažu, koliko god vani bilo vruće i malo ljudi na fakultetu u ljetnim mjesecima

-    Dekoltirane majice i košulje ostavite u ormaru za večernje izlaske, kao i blješteće disco verzije majica/ košulja 

-    Postoje razne varijante ljetnih sandala za djevojke (tu ste u prednosti pred dečkima), pa klasične japanke ipak ostavite doma 

-    Poderane, neodržavane i prljave tenisice također nisu najbolji odabir, naročito ako držite prezentaciju, odgovarate usmeno ili branite seminarski/ diplomski rad 

-    Visokim petama nije mjesto u fakultetskim klupama, naročito ne u kombinaciji s gore navedenim stavkama. 

-    Napadnoj šminci također nije mjesto na fakultetu. Ako se baš volite svakodnevno stavljati jaku šminku, pripazite barem tijekom usmenih ispita, prezentacija i obrana. Stavite u fokus svoje znanje i vještine, a ne novi ruž ili rumenilo 

Budući da su dečki ograničeni odjevnim predmetima, lakše je stil odijevanja prilagoditi standardima fakulteta.  No, to ne znači da u obzir dolaze japanke, kratke hlače za plažu i prljave i neodržavane tenesice.

Najbolji izbor su traperice, hlače od finijeg materijala u kombinaciji s košuljom (zakopčanom) ili jednostavnom polo majicom. 

Svakako se prije usmenih ispita raspitajte kod bivših kolega, ima li određeni profesor problema kada je u pitanju odijevanje kratkih hlača tijekom ljetnih mjeseci kako biste izbjegli neugodnosti i izbacivanje s ispita. Poštujte svoje profesore, ipak oni odlučuju o vašoj sudbini na fakultetu i ocjenjuju vas. 

Pristupite odijevanju za usmene ispite, prezentacije i obrane diplomskih i seminarskih radova kao da se pripremate za razgovor za posao.

Ono što ne biste obukli na razgovor kako ne biste bili shvaćeni pogrešno, nemojte niti na fakultet.

Vodite računa da vam je udobno, da ste uvijek pristojno odjeveni i da odajete dojam ozbiljne mlade osobe koja zna osnove odijevanja ovisno o prigodama! 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.