Priručnik: Kako preživjeti ispitne rokove

Ispitni rokovi za sve su stresni jer sve očekuje puno učenja i neprospavanih noći, naročito za kampanjce koji su se tijekom godine malo više odmarali.

Donosimo kratki priručnik kako možete preživjeti ispitne rokove uz niz savjeta, i iskustva studenata iz prve ruke. :) 

1.    Pronađite idealan prostor za učenje

Obavezno u stanu/ kući/ sobi osigurajte mjesto koje će biti vaša oaza za učenje. Posložite si tamo sve materijale, naoružajte se markerima, 'post it' papirićima i ako vam ne treba za učenje – maknite laptop ili računalo. Na vrata sobe možete staviti poruku 'ne smetaj – ispitni rokovi u tijeku'. :) 

Tako ćete na jednom mjestu imati sve što vam je potrebno da savladate ispit/e koji je/su pred vama. Ukoliko ne možete učiti doma (ili studentskoj sobi) zbog previše stvari koje vas ometaju, na raspolaganju su vam gradske knjižnice u kojima možete biti na miru. 

2.    Napravite raspored ispita

Dobar plan učenja može vam spasiti 'glavu'. Prije nego počnete učiti dobro se informirajte o važnim datumima – terminima pisanja pojedinih ispita, usmenih ispita i predaje pisanih radova.

U raspored svakako uključite moguće usmene ispite ukoliko je to praksa pojedinih profesora. Raspitajte se kod starijih kolega ili onih koji su već položili ispit, morate li nakon pismenog ispita i usmeno odgovarati. 

3.    Organizirajte si pauze  

Čak i oni najmarljiviji nakon nekog vremena se umore od učenja i trebaju pauzu. Jasno je da čitanje knjige, ili gledanje u računalo može biti mentalno i psihički izrazito naporno. Postavite alarm ili podsjetnik kako biste uzeli male pauze tijekom maratonskog učenja. 

Ustanite, istegnite se, trčite na mjestu ili popijte vode. Naravno, pri tome vodite računa da vam pauze nisu preduge, jer biste mogli vrlo brzo zaboraviti da vam je učenje išlo jako dobro, i naći neku drugu zanimaciju. Npr. vidjeti da je na tv-u vaša omiljena serija, ili se upustiti u raspravu s roditeljima.

Cilj malih pauza je osvježenje odnosno omogućavaju vam da se lakše fokusirate i da ne izgorite tijekom učenja. Pauze su nužne, nemojte ih zanemarivati!  

p.s. U pauzama uvijek možete čitati savjete ili slušati neku muziku da vas malo opusti. 

4.    Stvorite ugodnu atmosferu 

Dok jedni ne mogu učiti bez slušalica na ušima, drugima je potpuna nepoznanica učiti u potpunoj tišini. S druge strane, neki vole biti u potpunosti odjeveni dok uče kako bi ostali što je više moguće budni, dok drugi uče u pidžami kako bi im ‘muka’ bila što ugodnija.

Kava ili čaj uvijek je dobra opcija za maksimalnu budnost, no izbjegavajte prevelike količine kako ne biste bili previše ‘nabrijani’ zbog prevelike količine kofeina.

Izrazito je važno da vam je ugodno, da ste opušteni i da stvorite atmosferu u kojoj se možete opustiti i biti maksimalno fokusirani na zadatak koji obavljate. Pogotovo ćete se lakše moći ‘prisiliti’ na dugotrajno ili cjelonoćno učenje.

5.    Pronađite svoj stil učenja (ako još niste) 

Kako bi učenje bilo učinkovitije, važno je osvijestiti svoj stil učenja i u skladu s time pronaći tehnike učenja koje se uz njega vežu.
Postoje 3 osnovna stila učenja. To su vizualni, auditivni i kinestetički (tjelesni) stil učenja, a često se koristi kombinacija istih. 

Pročitajte savjete za učenje prema stilu učenja. 

6.    Spas u zadnji čas - naučite za ispit u jednom danu 

Odmah moramo naglasiti: učenje '5 do 12' je loša praksa! Ali ako ste već u takvoj situaciji, par savjeta nije na odmet. Priprema za ispit u 24 sata može upaliti jedino ako napravite dobru strategiju. Pripremite se na puno posla i truda.

Savjet studenta 

Student 4. godine ekonomije u Zagrebu ističe da je najvažnije pravilna raspodjela vremena, te citira profesora:  'Vrijeme je bitan faktor u životu. Svaki problem bi bio rješiv kada bismo imali beskonačno vremena na raspolaganju'. 

'Dobar plan učenja zlata vrijedi. Potrebno je znati koliko gradiva je pred vama i koliko vam vremena treba da isti savladate', ističe student.

Također, savjetuje da večer prije ispita rezervirate za ponavljanje najtežih dijelova gradiva, a ne za učenje novih stvari. 

'Sam proces učenja vam svakako mogu olakšati razne skripte od prijašnjih generacija, ali imajte na umu da to najčešće nije dovoljno za visoke ocjene (nekad ni za prolaz), a isto tako profesori mogu izmijeniti literaturu tako da je najsigurnije držati se uputa koje ste dobili na predavanjima i seminarima'., ističe te dodaje da nije najpametnije oslanjati se na šalabahtere zbog strogih sankcija fakulteta. 

Zadnji savjet za ohrabrenje: 'Ako ne prođete, nije smak svijeta, bolje ćete rasporediti vrijeme za sljedeći rok'. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.