Poboljšajte svoju emocionalnu inteligenciju u nekoliko koraka!

Vjerojatno svi znate ljude, bilo na poslu ili u osobnom životu, koji su uistinu dobri slušatelji. Bez obzira na situaciju, oni uvijek znaju što i kako reći, a da se druga strana ne uvrijedi ili uzruja. Oni su brižni i obzirni, pa čak i ako ne nađu rješenje problema u osobama bude osjećaj nade i šire optimizam.

Američki psiholog Daniel Goleman razvio je okvir od pet elemenata koji definiraju emocionalnu inteligenciju. To su osvještavanje samoga sebe, samoregulacija, motivacija, empatija i socijalne vještine.

Emocionalno inteligentne osobe možete prepoznati po njihovoj znatiželji i sposobnosti da „čitaju“ ljude.

Ukoliko mislite da biste sami trebali poraditi na tome, proučite nekoliko savjeta kroz koje možete poraditi na razvoju vlastite emocionalne inteligencije. 

Promatrajte sami sebe

Promatrajte kako reagirate na ljude. Žurite li sa zaključcima prije nego li znate sve činjenice? Jeste li skloni stvaranju stereotipa? Razmislite iskreno o tome kako mislite i kako se ponašate u interakciji s drugim ljudima. Pokušajte se staviti na njihovo mjesto i biti otvoreniji. Tako ćete bolje shvatiti tuđe potrebe. 

Poniznost kao kvaliteta

Pogledajte vaše radno okruženje. Tražite li pažnju za svoje uspjehe? Poniznost može biti prekrasna kvaliteta, a da to pritom ne znači da ste sramežljivi ili da vam nedostaje samopouzdanja. Kada vježbate poniznost, recite sami sebi da znate što ste učinili i da možete biti posve sigurni u to. Dajte drugima priliku da sjaje, stavite fokus na njih, i ne brinite previše o dobivanju pohvala.

Napravite samoprocjenu

Koje su vaše slabosti? Jeste li spremni prihvatiti da niste savršeni i da biste mogli poraditi nekim područjima svoje osobnosti kako biste postali bolja osoba? Imati hrabrosti pogledati sebe iskreno - to može promijeniti vaš život. U tome vam mogu pomoći mnogobrojni online kvizovi za procjenu emocionalne inteligencije.

Stresne situacije

Istražite kako reagirate na stresne situacije. Uzrujate li se svaki puta kada se dogodi nešto neplanirano ili kada nije po vašem? Krivite li druge ili možda postanete ljuti na njih čak i kada to nije njihova krivnja? Sposobnost da ostanete mirni i zadržite kontrolu u teškim situacijama je vrlo cijenjena i u poslovnom svijetu i izvan njega. Držite svoje emocije pod kontrolom kad stvari krenu krivo.

Preuzmite odgovornost

Morate znati preuzeti odgovornost za svoje postupke. Ako ste nekoga povrijedili, ispričajte se toj osobi izravno. Ne ignorirajte ono što ste učinili i nemojte izbjegavati tu osobu. Ljudi su obično spremni oprostiti i zaboraviti ako se iskreno potrudite ispraviti grešku.

Predvidite učinke

Provjerite kako će vaši postupci utjecati na druge prije nego što nešto poduzmete. Ako će vaša odluka utjecati na druge, stavite se na njihovo mjesto. Kako će se osjećati ako to učinite? Biste li željeli to iskustvo? Ako morate poduzeti akciju, kako možete pomoći drugima nositi se s učincima?

Izvor: mindtools.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.