Održati uspješan govor nije nemoguća misija!

Velik broj ljudi nađe se u neugodnoj situaciji kada trebaju održati govor pred većom skupinom ljudi. Jeste li i vi među njima?

Trema nekad može biti i pozitivna, no ako vas potpuno obuzme i ako cijelo vrijeme mislite na to što ćete izgovoriti, govor vjerojatno neće biti uspješan.

Tema izlaganja mora biti u potpunosti jasna i razumljiva, a vi morate biti u stanju prenijeti sve bitne informacije publici.

Percepcija publike

Nemojte gledati na publiku kao na zlonamjerne pojedince koji samo čekaju neki vaš gaf. Ponekad u publici mogu biti pojedinci koji vas namjerno žele isprovocirati ili učiniti vaš govor manje kvalitetnim i zanimljivim, ali u takvim situacijama nemojte se pokušavati obračunati s tom osobom nego se držite plana. Ukoliko ta osoba ima zle namjere, to će vidjeti i ostatak publike i budite sigurni da neće biti na njegovoj strani.

Usmjerite svoju pažnju na ugodne osobe u publici, one koje vas slušaju s pozornošću ili su se već uključivale u raspravu, umjesto da tražite mrgude i time sebi pojačavate nelagodu.

Što češće uspostavljate kontakt očima s „pozitivcima“ u publici, imat ćete više entuzijazma i samopouzdanja za daljnje izlaganje. Ipak, ne zanemarite ostatak publike.

Interakcija

Vrlo moćan alat za podizanje koncentracije publike! Vaša komunikacija s publikom može se odvijati kroz direktna pitanja upućena publici, ali i indirektnim, retoričkim pitanjima možete postići pozitivan efekt.

Spominjanje fraza poput „koja su vaša iskustva...“, imate li predodžbu...“, „jeste li znali...“ i slično potaknut će slušatelje da sami promisle o tome što govorite. Upamtite da će svaka interakcija sa publikom ostaviti trajnije sjećanje među slušateljima nego monolog predavača.

Bitna je tema, a ne predavač

Vjerojatno niste znali da većina publike nakon prvih 20-ak sekundi niti ne obraća pažnju na govornika, već se koncentrira na sadržaj koji izlažete. Vi kao govornik ste samo posrednik između teme i publike.

Takva percepcija može vam pomoći da prilikom izlaganja nemate osjećaj kao da svi gledaju u vas zbog toga kako izgledate ili koje pokrete radite, već zbog teme koju izlažete.

Priprema izlaganja

Dobra priprema prije izlaganja pola je posla, stoga prikupite što više informacija o temi predavanja, upoznajte se s područjem jer ćete tako biti spremniji na moguća pitanja iz publike.

Današnja izlaganja uglavnom su vezana uz PowerPoint prezentacije što će vam pomoći da lakše prenesete poruku publici jer ćete i vi i publika u svakom trenutku moći baciti pogled na slajd.

Ipak nemojte staviti previše teksta na prezentaciju jer će se publika više koncentrirati na ono što piše, a manje na ono što govorite.

Šalabahteri u obliku kartica i papirića također nisu zabranjeni, ali pripazite na način korištenja. U svakom trenutku morate biti sigurni u ono što govorite, jer će u suprotnom publika osjetiti vašu nesigurnost i cijelo izlaganje izgledat će neuvjerljivo.

Pročitajte i ostale savjete za Uspješan javni nastup, ali i savjete koje morate izbjegavati kada pripremate važan govor. 

 

** Ukoliko nikako ne možete savladati vještine prezentiranja, uvijek su vam dostupne dodatne edukacije na koje možete ostvariti popust ukoliko se za program prijavite putem EduCentra.** 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.