Zlatna pravila života s cimerima

Nova školska i akademska godina za mnoge učenike i studente znači povratak u mjesto studiranja i život s cimerima, bilo u stanu ili studentskom domu.

No, za uspješan suživot obje strane trebaju uložiti veliki trud i držati se ovih nekoliko zlatnih pravila.

1. Društvo u sobi i tulumi 

Čim uselite s cimerom/ cimericom dogovorite se oko organiziranja tuluma u sobi/ stanu, i koliko često je poželjno da dovodite goste. Druženje s kolegama s faksa lakše je dogovoriti ako s cimerima živite u stanu pa imate odvojen prostor za sebe i cimeru ne smetate dok uči.

No, u studentskom domu to je puno teže pa obavezno definirajte pravila. Popišite rokove i bitne datume na jedno mjesto, naročito ako ste na različitim fakultetima i poštujte cimerovu privatnost. Isto vrijedi i za dovođenje partnera. Nemojte zaboraviti da uz tulume ide i pušenje cigareta u sobi, pa se dogovorite i oko toga. 

2. Poštujte tuđe stvari i ne uzimajte bez pitanja

Odmah na početku dogovorite hoćete li higijenske potrepštine dijeliti li će svatko imati svoje, kako se ne biste doveli u situaciju da vas cimer/ cimerica optuži da trošite njegove proizvode. Isto napravite s toalet papirom, deterdžentima i sredstvima za čišćenje.

Ni u kojem slučaju ne uzimajte odjeću, obuću, nakit bez prethodne konzultacije. Možda vam smetaju suveniri koje vaš cimer drži u sobi, no to vam ne daje za pravo da ih bez pitanja bacite ili sakrijete.

3. Ne kradite hranu

Odredite koja je čija polica u frižideru, ili dio na prozorskoj dasci (studenti iz domova će jako dobro znati za alternativni frižider) kako biste izbjegli miješanje namirnica i nenamjernu 'krađu' hrane. Zamislite situaciju: Planirate učiti do kasno u noć i za tu priliku ste se opskrbili keksima, jogurtima i ostalim slasticama koje će vam pomoći da preživite noć. Kako biste se osjećali da posegnete za svojim stvarima, a onoga što želite jesti nema?

Naravno, grozno i vjerojatno biste se posvađali s cimerom i krenuli u potragu za pekarom i kioskom koji radi dugo u noć. Poštujte cimerovu/ cimeričinu hranu i on/ ona će poštivati vas.

4. Čistite za sobom

Možda tijekom srednje škole niste bili najurednija osoba jer ste znali da će za vama doći mama i počistiti nered. No, na faksu toga nema i važno je da naučite pospremati nered za sobom.

Operite suđe koje koristite. Iznesite smeće. Ne ostavljajte prljavi veš svugdje. Brišite prašinu. Usisavajte. U malom prostoru koji ćete dijeliti s cimerima ne postoji izgovor u smislu: 'Ja sam takva osoba i volim živjeti u svom kreativnom neredu.' Ukratko, držite svoju stranu sobe/ stana čistom i  čistite za sobom.

5. Dogovorite se oko plaćanja

Prve dane zajedničkog života obavezno se dogovorite oko financija, plaćanja stanarine, potrepština koje zajednički koristite. Naravno, isto vrijedi i za kupnju namirnica, naročito za studente koji žive u stanu.

Podijelite troškove ukoliko želite napraviti male promjene u prostoru ili kupiti nešto novo. Nemojte na svoju ruku kupovati stvari za stan/ sobu i očekivati da vam cimeri daju dio novca za to, a ne misle da im je uopće isto potrebno niti to žele koristiti.  

6. Poštujte privatnost druge osobe

Ukoliko vidite da se vašem cimeru/ cimerici taj dan baš ne priča, da želi u tišini raditi svoje ili samo čitati i spavati, poštujte to. Nemojte biti naporni, gnjaviti, ispitivati ili još gore pozvati hrpu ekipe u stan ili sobu. Pitajte što nije u redu, ako imate takav odnos, i jel možete kako pomoći. Ali ako osobi zaista treba prostora, nemojte navaljivati da razgovara s vama.

7. Budite spremni na kompromise

Vrlo jednostavno – za zajednički život potrebno je puno kompromisa, dogovora. Nemojte gurati probleme pod tepih nego otvoreno pričajte o stvarima koje vam smetaju i poradite na tome da ih promijenite.

** Život s cimerima tijekom studija idealna je prilika da se izgradite kao osoba, upoznate sebe, testirate svoje pragove tolerancije, ali i ona ljepša strana – steknete prijatelje za cijeli život. ** 

Ukoliko ste sada u potrazi za stanom, ovi savjeti će vam pomoći

Što biste još dodali na listu? Komentirajte na našoj Facebook stranici ili Twitter profilu

Fotografija: privatna arhiva autora 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.