Savjeti za jeftiniji, ali jednako kvalitetan studentski život

Upis na fakultet predstavlja veliku životnu prekretnicu, ali uz ove savjete otvaranje novog poglavlja bit će vam manje stresno.

Studentski smještaj 

Najveću dvojbu studentima koji dolaze iz studirati u drugi gad predstavlja smještaj. Sobe u domovima su uglavnom predviđene za dva studenta, veličine su oko 15 kvadratnih metara, a smješaj je izuzetno povoljan, u prosjeku 300 kn. Danas je većina domova dobro opremljena, imaju pristup internetu, čajnu kuhinju, učionice. Mnogi studenti koji žive ondje preporučuju smještaj u studentskom domu kao priliku da postanete tolerantniji, upoznate ljude iz različitih gradova, učite i izlazite zajedno.

Ukoliko više volite privatnost, a ne možete izdvojiti veliku svotu novca za smještaj, najbolje rješenje predstavlja iznajmljivanje stana sa cimerom. Nije preporučljivo da sami iznajmljujete stan s obzirom na visoku cijenu najma i svih režija.

 Dodatna zarada 

Iako je teško zaposliti se odmah  na prvoj godini s obzirom na manjak iskustva, upornost i dobra organizacija vremena čine čuda! Posao možete obavljati samo vikendom, a uvijek ćete imati dovoljno novca za sve aktivnosti koje si ne biste mogli priuštiti sa standardnim studentskim džeparcem. 

Udžbenici i knjige 

Iako su knjige jako skupe, a u većini je navedena zabrana fotokpiranja, uvijek možete posuditi knjigu u knjižnici, napraviti vlastitu skriptu ili je vratiti kad položite ispit. Ne smijete zaboraviti zabranu podvlačenja bitnih činjenica ili pisanje natuknica jer će knjigu koristiti brojni studenti poslije vas.

Studentski popusti 

Jedna od velikih prednosti studiranja su popusti koje kao student imate u kazalištima, muzejima, trgovinama, kafićima. Za većinu popusta dovoljno je pokazati x-icu ili index. Navedeni dokumenti mogu vam pomoći i pri ostvarivanju popusta na putovanja, događaje i konferencije.

Izvor: najstudent.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.