Zašto je važno pisati bilješke?

'Čekaj samo da pogledam svoje bilješke' je rečenica koju ćete čuti od uspješnih učenika, studenata, ali i ozbiljnih poslovnih ljudi.

Umjesto da razmišljate o sasvim drugim stvarima, dopisujete se s prijateljicom ili tipkate po mobitelu, mnogo korisnije bi bilo kada biste pažljivo slušali što profesorica ili nadređeni govori i zapisivali bilješke. Za dobre rezultate isplati se potruditi.

Zapisivanje bilješki korisno je iz nekoliko razloga:

Dok pišete zapravo učite

Iako ćete poslije morati dodatno zagrijati stolicu, zapisivanje bilješki je dobar početak učenja. Ovo znači da slušate što profesor govori, pokušavate razumjeti sadržaj i polako shvaćate o čemu se radi. Učenje doma bit će mnogo lakše jer ćete već imati neke asocijacije i osnovne informacije koje ne biste imali da niste ništa zapisivali.

Učite se organizaciji

Odlični učenici imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to je smisao za organizaciju. Može se raditi o vremenu, papirima ili informacijama – uvijek znaju izdvojiti što je važno. Zapisujući bilješke učite razlikovati bitne od manje bitnih informacija što će vam dobro doći i jednog dana na fakultetu ili na poslu kojim se budete bavili.

Štedite vrijeme

Ako na satu ne slušate, doma vas može dočekati neugodno iznenađenje – nerazumljive lekcije na nekoliko stranica udžbenika na koje ćete izgubiti mnogo vremena. O čemu se radi? Gdje početi? Što je važno, a što ne? Kada zapisujete bilješke, znate razlikovati bitno od nebitnog pa ne zadržavate se na sporednim stvarima. Vrijeme učenja možete osjetno skratiti.

Pokazujete zainteresiranost

Zapisujući bilješke profesoru šaljete poruku da ste zainteresirani za gradivo te da ulažete trud. Ovo bi moglo igrati ulogu pri ocjenjivanju jer je zalaganje na satu važan dio sveukupnog dojma. Profesoru također neće biti problem odgovoriti na dodatna pitanja stoga se nemojte ustručavati dignuti ruku.

Izvor:teen385.com

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.