Hrabro u svijet odraslih!

Na zadnjim godinama fakulteta studenti često počnu raditi kako bi stekli određeno radno iskustvo, zaradili novac za školarinu ili za podmirivanje svakodnevnih troškova i tako rasteretili roditelje. Ponekad je zaista teško uskladiti predavanja, zadatke na poslu, društveni život i sve to sa što manjom razinom stresa.

Previše obaveza često dovodi do sindroma izgaranja. No, on bi se mogao izbjeći uz dobru organizaciju vremena.

Složite raspored

Ako vam se pruža ta opcija, potrudite se posložiti raspored na poslu tako da radite samo nekoliko sati dnevno. Tijekom studiranja je ipak važnije fokusirati se na predavanja i držati korak s obavezama. Obavezno već u zadnjim krugovima intervjua s poslodavcem naglasite kojima danima u tjednu ste slobodni odnosno kada zaista nećete biti u mogućnosti doći na posao.

Tako će i sam poslodavac znati 'na čemu' je s vama, a vi ćete se tako osigurati ukoliko dobijete posao da ste ga na vrijeme obavijestili kako vam je ipak fakultet važan. To vam može biti i dodatan plus jer će voditelj intervjua vidjeti vaš interes za poslom, ali i daljnjom edukacijom. Ukoliko mislite da ipak ponekad nećete stići na vrijeme i učiti i odrađivati obaveze na poslu, razgovarajte s poslodavcem te ga zatražite slobodne dane koje ćete iskoristiti za učenje.

Organizirajte se 

Sve materijale s predavanja, skripte i knjige potrebne za učenje držite na jednom mjestu kako bi ih mogli uvijek pronaći kada jurite na predavanje. Posložite radni stol i smanjite nepotrebne skripte i papire na najmanju moguću razinu. Posebno označite rokove projekata u vašem kalendaru kako biste si osigurali dovoljno vremena za izradu ukoliko vam u međuvremenu 'iskoči' nešto neočekivano. Ako imate nekoliko različitih projekata odjednom, nemojte svo svoje vrijeme usmjeriti samo na jedan dok vam ostali rokovi kucaju na vrata. 

Izložite plan nadređenima, kolegama na poslu, prijateljima i obitelji

Pobrinite se da ljudi kojima ste svakodnevno okruženi znaju vaš raspored. Kreirajte ga tako da ga mogu vidjeti svi kojima je važno vrijeme u kojem ste dostupni, a u kojima ne. S obzirom da je posao ipak posao i važno je da je isti (kvalitetno) odrađen, i poslodavci često zaborave da ste ipak samo student, postoji mogućnost da će vas pretrpati poslom više nego što će vaši radni sati moći podnijeti.

Ne možete računati da će uz sve obaveze, nadređeni još misliti i na vas, kako se osjećate i nosite s poslom i drugim obavezama. Umjesto da se žalite, i pucate po šavovima, iskreno porazgovarajte s poslodavcem, objasnite situaciju i napomenite kako ćete odraditi sate koje ste izostali s posla te vratiti uslugu kolegama koji su vas tada mijenjali. Plaća i prvi posao ipak nisu vrijedni zapostavljanja akademskih obaveza

Kontrolirajte stres

Stres je sastavni dio života zaposlenih studenata s obzirom da je ponekad zaista teško balansirati između raznih obaveza. Bez obzira koliko energije ulažete da preventivno uklonite stress, nepohodno je naučiti kako ga se osloboditi. Uzmite pauzu: Dajte si vremena da se ‘zbrojite’ kada vam je to najviše potrebno, kako biste na važne zadatake mogli prioniti čiste glave.

Budite aktivni: Plivajte, trčite, istežite se, šećite, drućite se. Vođenje zdravog i aktivnog fizičkog/ društvenog života može vam pomoći da se oslobodite stresa, i vidite pozitivnu poveznicu između obaveza i fizičkih aktivnosti. Tako ćete si priskrbiti puno više energije za obavljanje svakodnevnih zadataka. 

Kvalitetno iskoristite slobodno vrijeme

Dok je nekim studentima slobodno vrijeme popunjeno aktivnostima kroz različite studentske udruge ili sportske aktivnosti, drugi studenti 'gube vrijeme' surfajući internetom ili igranjem videoigrica. Upravo ćete kao zaposleni student morati drugačije rasporediti svoje slobodno vrijeme nego ostali. Više neće biti prostora za besposleno provođenje vremena pred televizijom ili na društvenim mrežama (osim ako su vam važne zbog posla kojeg radite).

Napravite što god možete kako biste povećali osobnu produktivnost, bilo da to znači da ćete morati ugasiti računalo, učiti u knjižnici ili odustati od najdraže serije. Ponekad ćete morati učiti u tramvaju na putu do posla ili tijekom pauze za ručak. Suština svega je da iskoristite vrijeme koje imate na najbolji mogući način, odnosno posložite ga tako da ono radi u vašu korist. 

Učite svaki dan po malo

Koliko god je primamljivo leći u krevet nakon posla ili predavanja, možda to nije baš najbolja ideja. Iako jako iscrpljeni, pokušajte odvojiti barem 15 do 20 minuta za čitanje onoga što ste taj dan slušali na predavanju. Ako vam se baš jako spava, popijte čašu vode ili malo prošećite kako biste razbistrili glavu i razbudili se.

Što god u životu radili, pokušajte izbjeći situaciju da morate uzeti slobodan dan na poslu jer ste večer prije bili prelijeni napraviti nešto što se od vas očekuje pa vas rokovi pritišću sa svih strana. Ta opasna navika mogla bi imati loš utjecaj na vaše rezultate. Nemojte zaboraviti da poslodavac računa na vas te da očekuje da ćete zadatke koje vam je dodijelio riješiti na vrijeme. 

Dijagnosticirajte problem

Iz kolokvija ste dobili 2 i nikako niste zadovoljni. No, koga ćete okriviti za to? Sebe ili profesora koji je baš sastavio težak kolokvij s pitanjima koja se ne nalaze u skripti koju ste pročitali? Ako ste svjesni svojih radnih navika, vrlo brzo ćete pronaći razlog lošem rezultatu.

Je li razlog tome činjenica da ste prije ispita bili zatrpani poslom, niste imali vremena više puta kvalitetno proći kroz gradivo, ili ste bili 'u drugom filmu' dok ste učili i radili previše pauza na Facebooku? Napravite analizu vaših radnih navika, proučite što vam oduzima vrijeme, a mogli biste bez toga i poradite na svojoj produktivnosti. 

Brinite se za sebe

Zaposleni studenti su pod pritiskom jer žele ostvariti dobre rezultate i na fakultetu, ali se i dokazati na poslu kao odgovorni mladi ljudi. Dovoljna količina sna, fizička aktivnost, zdrava hrana možda zvuče kako klišeji, ali su zaista faktori koji mogu pozitivno utjecati na rezultate. Na taj način ćete dobiti snagu preživjeti teške dane kada jednostavno želite odustati od svega što ste započeli. Ipak, zapamtite, na prvom mjestu ste vi, ne posao. Pronađite svoj ispušni ventil, mjesto gdje neće postojati ispiti, seminari, radovi, niti projekti i zadatci koji vas očekuju na radnom mjestu. 

Ne odustajte

Oslobađanje obaveza na fakultetu tijekom semestra, odnosno zamrzavanje godine koristite samo u slučajevima kada je to zaista nužno (smrt u obitelji, trudnoća, bolest), u svim drugim slučajevima – ne odustajte koliko god se činilo teško. Umjesto da odustanete jer niste u mogućnosti uskladiti obaveze, odaberite kolegij ili dva koji ćete položiti i redovito pohađati predavanja.

Obavezno odaberite kolegije koji su vam zabavni i ne predstavljaju veliki problem za učenje. 
Biti u statusu zaposlenog studenta zaista nije za svakoga, stoga je važno da budete realni kada su vaše sposobnosti u pitanju i spremni na puno odricanja.

Fokusirajte se na cilj

Svaki puta kada vam postane zaista teško i korak ste do odustajanja, imajte na umu zašto to radite. Potreban vam je novac? Pronašli ste izazovan posao i ne želite ga izgubiti? Stanje na tržištu rada je sve samo ne bajno, a vi ste jedan od sretnika koji je pronašao posao i prije kraja fakulteta? Svaki dan naučite nešto novo? Kada zaista utvrdite razloge zbog kojih žrtvujete svoje vrijeme i živce, lakše ćete se nositi s izazovima koji svaki dan donosi sa sobom.

Odvojite posao i fakultet

Potrudite se na poslu ne razmišljati o obavezama koje vas čekaju kada napustite radno mjesto nego nastojte sve dane zadatke kvalitetno riješiti. Tako ćete se lakše koncentrirati i misli vam neće lutati. Isto tako, kada učite za ispit nemojte razmišljati što se događa na poslu, propuštate li nešto, i neprestano provjeravati službeni e-mail. Dok ste na poslu, tada budite zaista na poslu. Kada učite, tada zaiste učite, a kada se odmarate, onda se zaista i odmarajte. Formula je jednostavna.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.