Vodič za srednjoškolce - kako zaraditi džeparac?

Nije čudno da srednjoškolci ponekad požele sami sebe počastiti nekim novim mobitelom ili odjevnim predmetom. Portal srednja.hr vam donosi neke ideje kako možete zaraditi još u srednjoj školi.

S obzirom na situaciju u državi jasno je da nije lako naći posao, ali ipak postoje neki načini kako možete doći do koje kune te malo pojačati svoj džeparac. Odmah treba napomenuti da ljetni poslovi nisu uvršteni u ovaj pregled, jer je jasno da je ljeto već daleko iza nas, a i daleko ispred nas.

Skladište uvijek traži radnike

U prvu kategoriju svakako spadaju manualni poslovi. Skladišta diljem Hrvatske traže mlade ljude koji će obavljati sitne poslove preslagivanja, sortiranja, punjenja i lijepljenja. Dok su za dečke primjereniji poslovi nošenja većeg tereta i slaganja paleta, cure bi mogle naći neki posao lijepljenja deklaracija ili slaganja nekih manjih predmeta kao što je kozmetika, uredski pribor ili nešto u prehrambenoj industriji.

U ovu kategoriju spada i ispomoć na selu. Svaka biljka ima svoje vrijeme dozrijevanja, te se oko svake stoke treba raditi. Iako možda ovo nije glamurozan posao mogao bi se dobro isplatiti, pošto su vlasnici većih imanja često u stisci s vremenom i uvijek u potrazi za vrijednim radnicima.

Ruke ne moraju biti korištene samo za nošenje i slaganje, određene vještine donose zaradu. Spajanje ugodnog s korisnim u obliku izrade nakita ili ugradnje noktiju može biti odličan način zarade za mnoge srednjoškolke.

Budite kreativni i zaradite

S Facebookom mnogi mladi su dobili savršen besplatan alat za oglašavanje. Ako imate dar za izradu nakita, torbi ili možda crtanje, možete otvoriti svoju stranicu na popularnom društvenom servisu te predstaviti svijetu djelo svojih ruku. Mladi ljudi su spremni dobro platiti nečiji kreativni rad, ako u tome prepoznaju i svoj stil. Uz to, zadovoljni kupci će se vraćati po još vaših proizvoda, te uz to će proširiti vijest o vama među prijateljima.

Osim nakita, među djevojkama postoji i puno interesa za šminkanjem i ugradnjom umjetnih noktiju. Uvijek će vaša prijateljica radije dati vama par desetaka kuna, da uz razgovor i druženje dobije novi modni detalj na svojim prstima. Oprema koja je potrebna za pokretanje ovog malog biznisa nije ni tako skupa, te jedino treba naći žrtvu za onih par prvih pokušaja kada sve baš ne ispadne savršeno.

Osim ruku i mozak se može upregnuti za zaradu u mladim danima. Mnogi roditelji danas žele da njihovo dijete što prije počne učiti neki strani jezik, te im nije problem izdvojiti dosta veliki iznos za taj cilj. 

Uz poznavanje stranog jezika može doći i veći džeparac

Iako su škole stranih jezika često dobro rješenje, mnogi smatraju da je individualni pristup još puno bolji. Tu vi možete postati dio jednadžbe. Ako ste možda imali priliku učiti engleski, njemački ili neki treći strani jezik od najranije dobi te ste dobri u njemu, a uz to još imate strpljenja, možete davati instrukcije djevojčicama i dječacima koji su još u osnovnoj školi.

U konačnici treba spomenuti još jedan posao koji je u većini slučajeva rezerviran za djevojke te još mora zaživjeti kod nas. Čuvanje djece od strane srednjoškolki je normalna praksa u SAD-u, te mnogim drugim državama svijeta. Umorni roditelji jedva čekaju da pobjegnu na par sati od svoje naporne djece te im nije problem odvojiti novca za tako nešto. Kod nas još uvijek postoji strah od toga da netko mlad čuva dijete, no i to se polako mijenja.

Najvažnije je ne odustati na prvoj stepenici te biti ustrajan. Kreativni ste, snažni i puni energije - iskoristite to.

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.