5 stvari koje bi svaki srednjoškolac trebao znati

Iako ti se trenutno ne čini tako, nemaš puno vremena za razmišljanje o budućnosti. Ona se kreira sada, kada si u srednjoj školi i kada imaš priliku izvući maksimum iz sebe. Ne želiš doći u zadnji razred srednje škole i nemati pojma koji je tvoj sljedeći korak.

Zato moraš pametno razmišljati od samog početka i pratiti sljedeće savjete:

Nemoj biti kampanjac

Koliko god ovo zvuči dosadno, istina je. Sat i pol do dva sata dnevno nećeš ni osjetiti, a svu frku, stres i loše ocjene nakon nepripremljenog testa ili usmenog odgovaranja itekako hoćeš. Ako ti je imalo stalo do vlastitog uspjeha, savjesno ćeš pristupiti svakom predmetu i tako postati bolji i vrijedniji učenik.

Istražuj

Obrazovni sustav je preopterećen, i to je nepobitna činjenica. Ali nerijetko se dogodi da si iz geografije ili kemije pronašao neki super podatak o kojem želiš više naučiti, ali izgubiš volju jer to neće biti u testu. Nemoj tako razmišljati. Ulaganje u znanje je nešto što se višestruko isplati. Možda sad toga nisi svjestan, ali znanje je nešto najvrijednije što posjeduješ. Jesi ikad čuo nekoga da je rekao da mu je žao što toliko toga zna? Naravno da nisi.

Uči nove stvari

Izvannastavne aktivnosti iz tvoje osnovne škole su ti u magli? Osvježi svoje pamćenje! Ako ti informatika nije obavezni predmet, ne znači da ne moraš poznavati rad na računalu. Dapače, naprednim poznavanjem povećavaš svoju konkurentnost na tržištu rada već sad. Razvijaj vještine, uči nove stvari, upiši strani jezik. Puno toga možeš naći online i besplatno. Zašto ne bi iskoristio tu mogućnost?

Redovno se konzultiraj s profesorima

To ne znači da moraš svaki nastavni sat držati ruku visoko u zraku kako bi profesor uočio da znaš odgovor. Slobodno pitaj profesora za preporuku dobre knjige, poučnog filma i slično. Nemoj to doživljavati kao bespotrebno ulagivanje – ako si slijedio prethodne savjete, tvoje ocjene i ponašanje dovoljno govore same za sebe. :)

Nemoj zaboraviti uživati

Imat ćeš odlične ocjene, bit ćeš načitan i informiran, a još uvijek ćeš imati vremena za uživanje. Nemoj propuštati kave s prijateljima, izlaske ili neformalna druženja. Stvaraj uspomene kojih ćeš se jednom rado sjećati. Primjerice, na radnom mjestu na kojem si zadovoljan, a na koje si došao jer nisi bio kampanjac i jer si dodatno istraživao. :)

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.