Olakšajte učenje i poboljšajte pamćenje

Većini studenata učenje i pripremanje ispita predstavlja popriličan stres. Rečenica kad bih imao/la još barem jedan dan za učenje jedna je od najčešćih izjava koje se mogu čuti na fakultetima za vrijeme ispitnih rokova.

Kako biste na vrijeme bili spremni za ljetne rokove i sve njihove izazove, Studentski.hr donosi vam pet načina kojima možete olakšati učenje i poboljšati pamćenje.

Potreban je trud

Da, morat ćete se potruditi. Nećemo otkriti toplu vodu ako vam kažemo da ćete ostvariti bolje rezultate što više truda uložite u nešto. Trudom govorite svom mozgu da je nešto vrijedno pamćenja. No, samo pasivno učenje neće vam puno pomoći.

Studije su pokazale da je čitanje materijala samo jednom i pisanje kratkog sažetka učinkovitije od pukog iščitavanja materijala četiri puta. Postoje i tehnike kojima možete razviti gotovo tzv. fotografsko pamćenje, no one zahtijevaju dosta vježbe.

Glavne metode koje te tehnike koriste su testiranje samog sebe i dijeljenje učenja kroz vrijeme. Raspodjela učenja kroz određen period ključna je jer govori vašem mozgu da ono što učite ne bi trebalo biti odbačeno i zaboravljeno.

Povežite se s materijalom koji učite

Osjetiti povezanost s materijalom koji učite moćan je alat. Pronaći perspektivu koja budi vašu znatiželju za taj materijal još je moćniji. Ako vam je gradivo previše dosadno, pokušajte se kladiti sami sa sobom da možete sve zapamtiti. Da, slično kao da kockate.

Obećajte sami sebi nagradu prije odlaska na spavanje i učit ćete i u snu. Pokušajte zaista razumjeti gradivo, ne samo memorirati činjenice, povežite ga s nečim što već znate. To je razlog zbog kojeg podučavanje nekog drugog pomaže učiti i vama.

„Steroidi” za vaš mozak

Dok učite, zaboravite na sve principe pravilne i zdrave prehrane, barem dok ne položite taj ispit. Kava i krafne mogu vam zaista pomoći u učenju. Znanost kaže da su te dvije namirnice poput steroida za vaš mozak.

Nemojte zaboraviti i na energetske napitke poput Red Bulla. A ako ste kojim slučajem pušač, zapalite prije početka učenja, iako je to opasna navika koju nikako ne podržavamo. Istraživanja pokazuju da nikotin povećava kognitivne sposobnosti.

Osnove

U ljudskoj je prirodi da traži nekakvo magično rješenje. No, ono ne postoji. Kao i kod gubitka težine, istraživanja pokazuju da su osnove poput dovoljno sna i redovite tjelovježbe učinkovitije od bilo kakvih preparata. Ozbiljno, drijemanje nakon učenja iznimno je efikasno.

Smirite se i fokusirajte. I ugasite glazbu. Ako mislite da ste jedna od onih osoba koje mogu multitaskati, varate se. Izbjegavajte učenje u grupi, a dečki, klonite se zgodnih cura.

Još malih trikova

Dok učite, gestikuliranje može pomoći. Emocionalno upečatljive slike pomoći će zacementirati naučeno u vašem mozgu. Govorite samome sebi i napravite pauzu nakon učenja. Prije testa, družite se i razmišljajte o pametnim ljudima. Ili otiđite u šetnju prirodom. Kako biste poboljšali prisjećanje, pokušajte stvoriti okoliš u kojem ste učili najbolje što možete. Isto držanje tijela, emocionalno stanje itd., mogu pomoći.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.