Stvari koje bi svaki učenik trebao imati na umu tijekom školovanja

Istina je da postoji široka paleta poslova za učenike od kojih su neki i prilično dobro plaćeni. No, ovo je period kada bi vam stjecanje radnog iskustva unutar struke trebalo biti prioritet u odnosu na plaću.

Tijekom školovanja:

1) Budite informirani

Mladi obično tvrde da nemaju vremena za informiranje o aktualnim događanjima jer ‘moraju učiti’. Koliko god vremena vam učenje oduzima, sigurno imate barem pola sata dnevno koje možete izdvojiti da biste pregledali važnije portale ili prolistali dnevne novine te popratili što se događa sa strukom kojoj ćete jednoga dana pripadati. Informiranost je vrlo teško nadoknaditi ‘preko noći’, a iznimno je važna iz nekoliko razloga:

  • Pomoći će vam da bolje shvatite u kakav ‘svijet’ zaista ulazite jednoga dana kada stupite na tržište rada.
  • Dobit ćete vrlo jasnu sliku svog zanimanja, a koja je u školi i na fakultetima idealizirana (teorija je obično ljepša od prakse).
  • Što bolje razumijete pravu sliku, lakše ćete znati kakvu ulogu vi u njoj želite zauzeti tj. gdje točno želite raditi i zašto.

Posljednja točka je važna jer:

  • Nikada nećete htjeti reći da bi vas zadovoljio ‘bilo kakav posao’ – točno ćete znati gdje želite raditi, možda čak i za koga.
  • Lakše ćete definirati  ‘gdje se vidite za pet godina’ – sami sebi, ne poslodavcu.
  • Znat ćete točno s kakvim se problemima poslodavac suočava i što mu vi možete ponuditi.
  • Vaša očekivanja od posla biti će puno realnija. 
  • Planiranje karijere ne počinje tek onoga dana kada u ruke primite svjedodžbu/diplomu!

2) Napravite plan

Odgovorite sami sebi na sljedeća pitanja:

  1. Koje će biti moje zanimanje po završetku školovanja?
  2. Koje sve poslove mogu raditi s tim zanimanjem?
  3. Koji posao od navedenih JA želim raditi?
  4. Koje stepenice sve moram proći kako bih došao do toga?

Odgovori na ova pitanja morali bi vam biti jasni barem dvije godine prije nego što steknete diplomu. Odgovor na posljednje pitanje ujedno je vaš plan razvoja karijere.

3) Fokusirajte se na stjecanje radnog iskustva unutar struke 

Istina je da postoji široka paleta poslova za učenike od kojih su neki i prilično dobro plaćeni. No, ovo je period kada bi vam stjecanje radnog iskustva unutar struke trebalo biti prioritet u odnosu na plaću. To možda (ili vrlo vjerojatno) znači da vam mora biti svejedno je li u pitanju volontiranje ili honorarni posao dokle god imate mogućnost naučiti nešto vezano uz svoje buduće zanimanje. To čak znači i da vam takav posao mora biti prioritet u odnosu na bolje plaćen posao koji nema veze s vašom strukom!

Mnogi od vas sada će reći da si to ne mogu priuštiti jer moraju financijski pomagati roditeljima.

Prije nego što to proglasite činjeničnim stanjem, dobro promislite je li situacija zaista takva da vam ne ostavlja manevarskog prostora? Mogu li vam roditelji izaći u susret barem na neko vrijeme?

Odgovori na ova pitanja zaista ovise o specifičnosti vaše situacije no, jedno je sigurno: samo radno iskustvo unutar struke jamči vam lakši ulazak na tržište rada. Ne rasipajte dragocjeno vrijeme na poslove kojima se ne mislite baviti sljedećih pet ili više godina! 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.