Kako lakše naučiti gradivo za ispit

Osim što je jedan od najpoznatijih ekonomista, mogao bi se proslaviti i kao osoba koja je studentima pomogla da lakše nauče gradivo za sve ispite koje moraju položiti.

Tim Harford je ekonomist i kolumnist koji u svojoj kolumni "Ekonomist na tajnom zadatku" otkriva ekonomske ideje koje se skrivaju iza svakodnevnih iskustava. Također je jedini ekonomist na svijetu koji odgovara na pisma čitatelja u rubrici "Dragi ekonomiste" u Financial Timesu, gdje osobne probleme čitatelja rješava u skladu s najsuvremenijim ekonomskim teorijama.

Njegove kolumne objedinjene su i objavljene u istoimenoj knjizi "Ekonomist na tajnom zadatku" koja je postala svjetski hit, a objavio je i druge naslove kao što su "Prilagodi se: zašto uspjeh uvijek počinje neuspjehom", "Logika života: Razotkrivanje nove ekonomije svega" te "Messy: How To be Creative and Resilient in a Tidy-Minded World.

Upravo je ova zadnja knjiga posebno zanimljiva studentima. Naime, Harford smatra da "ružni" fotovi poput fonta Comic Sans ili Monotype Corsiva pomažu prilikom učenja i koncentriranja na ono što čitate.

'Kad dobijete nešto pisano ovim fontovima tekst je ružan, teško čitljiv, ali privlači posebnu pozornost. Jednom kad ste koncentrirani na tekst možete početi s razumijevanjem onoga što čitate', izjavio je za Business Insider.

Harford se pozvao na studiju koju su proveli psiholozi sa Sveučilišta Princeton, a tijekom koje su profesori bilješke s predavanja koje su davali učenicima pisali teško čitljivim ili lako čitljivim fontovima. 'Oni koji su dobili materijale pisane teško čitljivim fontom postigli su bolje rezultate na ispitima iz brojnih predmeta', objasnio je.

Izvor: MojFaks

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.