Briljiraj na testu uz Feymanovu metodu učenja!

Postoje razne taktike i metode učenja koje vam mogu pomoći u pamćenju i uspješnom polaganju ispita. Jedna od najkorisnijih je Feynmanova metoda.

Svatko ima svoj način i metodu učenja koja mu najviše odgovara. Učiti bez određene taktike ne garantira uspjeh na ispitu, stoga pokušajte odrediti što vam najviše odgovara i kako se kvalitetno pripremiti za ispit.

Jeste li pokušali naučiti određenu lekciju tako što biste je sami sebi “predavali”? Jednostavno preuzmite ulogu vašeg profesora i objašnjavajte si lekciju kao da je vi predajte umjesto njega.

Ova metoda učenja zove se Feynmanova metoda, tehnika pamćenja koja je ime dobila po američkom fizičaru Richardu Feynmanu. Poznatija kao “aktivna metoda učenja” ova tehnika pomaže u boljem razumijevanju i usvajanju pojmova, te bržem pamćenju velike količine informacija.

Evo i kako se primjenjuje ova metoda učenja:

Odredite naziv teme

Na praznom listu papira napišite naziv teme, naslova lekcije ili pojma koji želite zapamtiti.

Postavite se u ulogu predavača – profesora

Napišite objašnjenje teme ili lekcije kao da ste vi u ulozi profesora predavača. Ovo je ključna stavka jer tako i sebi na najbolji način objašnjavate sve ono što trebate naučiti i ono što do sada niste razumjeli. Možete “bubati” napamet ali ključ uspjeha je učenje s razumijevanjem.

Pomoć knjige

Ukoliko “zapnete” na određenom dijelu ili vam i dalje nešto nije jasno, slobodno upotrijebite knjigu, skriptu i ostale materijale koje inače koristite za učenje.

Pojednostavite pojmove

U knjigama se često koriste stručni i komplicirani izrazi. Kada budete pisali objašnjenje, pokušajte koristiti jednostavnije riječi kako biste pojasnili gradivo. Na taj način ćete najbolje razumjeti suštinu i najlakše zapamtiti potrebite informacije.

Pokušajte upotrijebiti ovu metodu učenja, možda je to baš ono što vam najviše odgovara.

Izvor: x-ica.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.