5 fakulteta od kojih su odustali poznati i uspješni ljudi

Izraz 'college dropout' upotrebljava se za osobu koja je odustala od fakulteta. U šali se može reći da su oni 'propali studenti', ali u stvarnosti mnogi od njih uopće nisu propali – upravo suprotno. Oni su bogati, uspješni i kreatori trendova te su svi redom odustali od visokog obrazovanja.

Prije 20 godina bila je velika stvar odustati od fakulteta te su takvi mladi gledani poprijeko. Vremena su se odavno promijenila, pa premda mnogi i dalje gaje predrasudu da su uspješniji oni koji imaju fakultetsku diplomu, odustajanje od faksa nije tragedija jer fakultet ne mora biti garancija ni za što. Niti za bolji posao niti za veću zaradu, a osobito ne za "uspjeh u društvu".

Dokaz za to su i planetarno poznati ljudi koji su college dropouts te su se visokim obrazovanjem svojevoljno oprostili davnih dana i postali pravi "carevi" svog područja. Neke od tih "propalih studenata" već svi znaju, ali manje je poznato kojih je to pet fakulteta s kojih dolaze najpoznatiji dropoutsi.

1. Sveučilište Harvard

Najpoznatiji 'propali student' s Harvarda je svima dobro poznati Mark Zuckerberg ilitiga 'ćaća Facebooka'. Osim Zuckerberga, Harvard je napustio i Bill Gates – tvorac giganta Microsofta. Pored ove dvojice iz tech svijeta, od prestižnog Harvarda odustali su i olimpijac James B. Connolly, pjesnik Robert Frost te glumac Matt Damon.

2. Sveučilište Teksas u Austinu

Premda su spomenuti Gates i Zuckerberg danas multimilijunaši, ništa manje bogati dropoutsisada su i oni koji su napustili Sveučilište Teksas. Michael Dell, vlasnik tehnološke kompanije Dell te John Mackey, glavni direktor poznatog američkog lanca supermarketa Whole Foods.

3. Sveučilište Yale

Na Yaleu su svoju sreću u studiranju okušali brojni glumci, ali očito nije upalilo jer su odustali od faksa i sada zarađuju hrpu love u Hollywoodu. Tako su se među dropoutsima našli David Duchovny, poznatiji po ulozi Muldera u seriji Dosjei X te glumica Claire Danes i glumac Paul Newman. Također, bivši američki potpredsjednik Dick Cheney odustao je od Yalea i to čak dvaput pa se nakon drugog puta prebacio na Sveučilište Wyoming.

4. Sveučilište Columbia

Od studiranja na Columbiji odustao je glumac Jake Gyllenhaal baš kao i njegov poznati kolega Joseph Gordon – Levitt te glumica Anna Paquin. Zanimljiva je činjenica što sve ukupno među ovim 'propalim studentima' danas nalazi osam nominacija za Zlatni globus (i jedna pobjeda), jedan Oscar i 10 nominacija za Screen Actor Guild Award.

5. New York Tisch School of the Arts

Mnoge slavne face pohađale su NY School of Arts jer je to zapravo fakultet glume i medija, ali ga isto tako mnogi nisu ni završili. Glumica Kristen Bell, inače poznatija kao glas koji stoji iza Else u poznatom crtiću Frozen, odustala je od tog fakulteta kako bi slijedila svoje snove isto kao i pjevačica Lady Gaga i redatelj Paul Thomas Anderson

Izvor: MojFaks

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.