Kako studenti ostaju budni i koncentrirani tijekom rokova

Kada bismo studente pitali što će prvo napraviti nakon što završe ispitni rokovi, vjerojatno bi dva najčešća odgovora glasila 'napiti se' i 'naspavati se'. Kao što znamo, ovo drugo je puno važnije jer mnogim studentima zaista nedostaje sna tijekom učenja.

Bilo bi lijepo kada bi palila ona fora iz osnovnjaka sa stavljanjem knjige pod jastuk pa da kao sve fino uđe u glavu i ondje ostane, ali nažalost – to je samo bajka. Zbog toga studenti moraju smisliti načine kako se održati budnima i 'svježima' za učenje. O takvim načinima i metodama razgovarali smo s domaćim sadašnjim i bivšim studentima koji su odlučili otkriti svoje trikove.

Neki od njihovih savjeta i odgovora možda budu korisni nekome tko jedva drži kapke otvorene nad skriptom.

'Imam par savjeta za bolju koncentraciju te kako se održati budnim jer sam zbog toga dala godinu u roku (volim misliti da ovo ima utjecaj, premda je tu puno rada i učenja). Odnedavno koristim prah koji se zove Gotu kola te služi za koncentraciju i 'razbistravanje uma'. Slučajno sam naletjela na to jer slušam razne podcastove i volim čitati o djelovanju prirodnih prasaka i biljaka. Uglavnom, svako jutro promiješam Gotu kolu, guaranu i ashwagandu kako bi me držalo jer imam problema s energijom zbog prijašnjih zdravstvenih problema. Mogu reći da je meni Gotu kola show program i odlično mi je pomoglo za koncentraciju. Jedino što nekim ljudima može uzrokovati probleme sa želucem u smislu grčeva. Ja ni inače nemam takvih problema pa nisam imala ni s ovim prahom', studentica Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

'Plesanje po kući je najbolje sredstvo razbuđivanja ikad. Kava ne pomaže', studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

'Dok učim najviše volim pit' kavu, ali mi više baš i ne pomaže. Nju više pijem iz gušta, a za održavanje budnom bolje mi djeluje zeleni čaj ili Cola', studentica Odjela za matematiku u Osijeku.

'Kava i cigare, ne ručam jer mi se onda spava i svjež zrak', student Pravnog fakulteta u Zagrebu.

'Mene drži budnim jedino činjenica da je zadnji rok, inače odustanem i spavam snom pravednika', student Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

'Treba konzumirati Colu i to onu u manjim bočicama da ne ishlapi. Otvoriš ju, nagutaš se tog smeća i oni mjehurići ti otvore oči na desetak minuta. Ponovi radnju dok se ne onesvijestiš nad skriptom', bivši student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

'Zeleni čaj i đumbir. To mi je otkriće i daje koncentraciju na kvadrat', studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

"Spavam po noći i učim po danu. Dobila sam epilepsiju od nespavanja i stresa zbog ispita pa me više to ne dira ništa. A za učenje po danu samo litra kave i zelenog čaja", studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

'Kava na litre, voda, duhan i Zdravko Ćolić na najjače!', studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

'Sve što je potrebno za koncentraciju jest dobar bioritam. Odeš spavati oko 22 ili 23 sata i da se budiš oko 6 ili 7 ujutro. To je osam sati sna, ne cugaš u tom periodu, piješ puno vode. Ne mogu vjerovati s kakvim se pi*darijama ljudi truju jer potrebno je samo malo discipline i zdravog razuma i moguće je biti budan', studentica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

'Cola i puno junka, slatko pogotovo!', studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

'Kava i očaj', bivši student Fakulteta informatike u Puli.

'Glasna opuštajuća glazba, Cedevita za vitamine, Monster bez šećera (jer zdravlje) i hektolitri kave', student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

'Kava, litra energyja dnevno (brend ovisno koliko se ima para) i kutija Normabela (na recept, ne kradem susjedi koju bole leđa ili nešt' tak') jer me kofein dodatno puca na živce uz stres od ispita, a treba držati koncentraciju po 4-5 tjedana s po 7-8 sati učenja dnevno', studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

'Tijekom učenja pijem lonac kave i guaranu. To je kao neki biljni prah, a pomaže s koncentracijom i ima više kofeina od kave, a nema loših nuspojava kao kava. No, kava je i dalje nezamjenjiva', studentica biologije na zagrebačkom PMF-u.

Izvor: MojFaks

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.