Mapa uma - najučinkovitiji način učenja

Ukoliko ste još u potrazi za pravom metodom učenja savjetujemo vam da probate mapu uma, jednu od najefikasnijih metoda učenja.

Crtanje mape uma je metoda učenja pomoću koje se puno informacija može staviti na jedan list papira, ili da se na dobar način organiziraju zabilješke. Na ovaj način moguće je sumirati cijelu knjigu, olakšavajući sebi da se kasnije prisjetimo svih glavnih stvari, bez velikih osvrtanja na nepotrebne detalje.

 

Image and video hosting by TinyPic

Primjenjujući ovu metodu razvijamo i vještinu jasnog definiranja ključnih pojmova, odvajajući bitno od nebitnog, što je vrlo važno pri učenju obimnijeg gradiva.

Pri izradi mape uma najprije se crta centar mape, koji bi trebao predstavljati glavni pojam, tj. ctrež glavnog pojma. Centralni crtež treba biti specifičan, zabavan i da sadrži asocijaciju na ključni pojam, kako bi ga naš mozak brzo usvojio.

Iz centralne slike se granaju ostale teme, iz kojih mogu polaziti daljnji tanji izgranci koji predstavljaju manje važne pojmove. Mape uma se crtaju u boji kako bi se stvorila iluzija trodimenzionalnosti, koja pomaže da slika ostane duže u sjećanju.

Iz navedenih razloga trebalo bi koristiti minimalno tri boje, pošto naš mozak često lakše pamti crteže i boje od drugih informacija. Potrebno je uključiti što više slikovitih asocijacija na pojmove koje treba naučiti.

 

Image and video hosting by TinyPic

Mapa uma na slici je mapa koju je izradio sam tvorac ove metode Tony Buzan. Na ovoj mapi su predstavljene zakonitosti crtanja mape uma.

Svaku granu treba crtati jednom bojom. Riječi, crteži i oznake koje se odnose na tu granu se pišu ili crtaju iznad te grane. One mogu biti bilo koje boje, a preporučuju se varijacije boja, veličine slova, linija i slika. Nakon što je nacrtan centralni crtež (u ovom slučaju sama mapa uma), crta se prva grana.

U navedenom primjeru iznad prve grane piše ono što ona sadrži. Početni dio grane je malo deblji u odnosu na svoje izgranke, koju su uvijek tanji ka vrhu nego ka čvoru. Izgranci ove grane nas upućuju na to da nam je za crtanje mape uma potreban bijeli, prazan papir, postavljen horizontalno i da crtanje na njemu počinjemo od centralnog pojma.

Na sljedećoj grani stoji natpis “koristiti”. Autor ove mape nam predlaže korištenje slika, boja i riječi pri crtanju mape. Prilikom pisanja, slova bi trebala biti štampana, ne treba pisati rečenice, već isključivo ključne riječi.

Treća grana na kojoj piše “linije” ukazuje na to kakvim linijama treba crtati grane i izgranke. Grane idu od debljeg kraja ka tanjem, povezane su i sadrže riječi i crteže. Slova bi trebalo pisati horizontalno.

Što se tiče stila prikazanog na grani sa natpisom “style”, autor kaže da treba biti zabavan, naglašen, osoban i lijep. Bilo bi idealno kada biste razvili svoj osobni prepoznatljivi stil, a to se postiže vježbanjem. Razvijanjem osobnih simbola možete vrlo lako predstaviti neku ideju u nekoliko poteza.

Na posljednjoj grani s natpisom “struktura” autor preporučuje jasnoću prikaza, upotrebu asocijacija i sistematičnost u pristupu. Prilikom crtanja trebalo bi se truditi razviti sistematičnost i rutinu. Iz tog razloga, crtanje grana u smjeru kazaljke sata se preporučuje kao dobra ideja.

Kada ste prema navedenim uputama napravili vašu mapu uma i sumirali gradivo koje ste željeli, možete je postaviti na neko vidljivo mjesto, kako biste svaki put kada prolazite pored nje spontano pokrenuli proces pamćenja i obnavljanja gradiva.

Izvor: x-ica.com

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.