Samomotivacija na 5 načina

Samomotivacija je vještina koja nam omogućuje da učinimo što je potrebno bez pomoći i utjecaja drugih. Osobe koje se same motiviraju uspješno dovršavaju ono što su naumile, bez obzira na teške okolnosti i imaju li ohrabrenje sa strane.

Pročitajte 5 savjeta kako se uspješno samomotivirati.

Definirajte jasno što želite postići i zašto

Često nemamo volje za obaviti planirane aktivnosti jer ne znamo njihovu stvarnu svrhu odnosno nemamo jasno postavljen cilj što želimo postići i u kojem roku. Zato se potrebno prvo upitati zašto nešto radimo jer ako je cilj dovoljno jak, držat će nas motiviranima do kraja. Ukoliko on to nije, potrebno je definirati neku višu svrhu od koje će, osim nas samih, koristi imati i drugi.

Kako biste napredovali na poslu trebate promijeniti grad u kojem radite, a za to nemate volje? Razmislite o tome kakav ćete utjecaj na društvo imati kada budete na višoj poziciji, kao i što će to značiti vašim roditeljima, partneru ili djeci. S druge strane, ako na primjer za cilj imate bolje zdravstveno stanje koje je uvjetovano gubitkom kilograma, zasigurno ćete biti motiviraniji ako osvijestite da ćete zdravi biti puno korisniji svojoj djeci i partneru. Neka svrha bude iskrena i vrijedna vaše ustrajnosti i nastojte je držati u svojim mislima.

Trčite u svom tempu

Ukoliko se stalno osvrćemo kako bismo vidjeli gdje su drugi i jesu li brži od nas, gubimo puno energije i fokusa. Zato se ne trebamo uspoređivati s drugima, već je bitno gledati naprijed i platiti vlastiti napredak. Svatko od nas ima drugačije okolnosti, predispozicije i iskustva te svatko treba trčati vlastitu utrku u kojoj će dati sve od sebe, ma što se uokolo događalo. Plešite bolje od samog sebe!

Moram pretvorite u želim

Riječ moram u našem mozgu stvara automatski otpor i dojam da nas netko drugi prisiljava na to što trebamo napraviti. Prisjetite se da vi ništa ne morate, vi to želite. Kad mozgu dajemo informaciju da nešto želi, onda preuzimamo odgovornost u svoje ruke i postajemo angažirani oko dosezanja cilja. Ako nešto želimo, mi to možemo i ostvariti. U želju su ugrađeni pozitivna emocija i entuzijazam, koji su gorivo motivacije.

Pratite ostvarenje

Kako biste redovito pratili napredak razlomite krajnji cilj na manje aktivnosti koje trebate provesti svaki dan te u svakom trenutku znajte što ste odradili i kako možete biti uspješniji nego jučer. Na kraju tjedna se osvrnite unatrag i pogledajte što ste napravili te zahvalite sami sebi za učinjeno. Budite zadovoljni trudom koji ulažete i onda…

Proslavite male uspjehe svaki dan

Često propustimo proslaviti vlastite male uspjehe jer se oni „podrazumijevaju“. Međutim, kako bismo ostali motivirani iznimno je važno redovito se nagraditi za svaku uspješno prijeđenu etapu na putu ka cilju. Nagrade su individualne i ovise o trenutku.

Potrebno je zapamtiti da je samomotivacija u biti svakodnevni trening i tako je treba shvatiti. Dobra vijest je da kada jednom svladamo vještinu samomotivacije i postanemo zadovoljni svojim rezultatima, lako ju primjenjujemo na sva područja i sve projekte. To je univerzalna vještina u kojoj nas nikakve okolnosti neće omesti da ostvarimo ono što želimo.

Izvor: x-ica.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.