Kako uštedjeti tijekom studija

U slučaju da ste student koji razmišlja na koji bi način još mogao skupljati novčiće i štedjeti, ovo je nekoliko naizgled neobičnih, ali učinkovitih načina:

Prodajte skripte

Studentima kada polože ispit uglavnom više skripta iz koje su učili nije potrebna. U slučaju da imate skriptu za "izdilati" nekome iz mlađe generacije – to biste i trebali napraviti. Nitko ne kaže da vlastitu skriptu trebate prodavati za "bijesnu" lovu, ali sigurno koji novčić od nje možete zaraditi, osobito ako ste je dodatno ispisali bitnim bilješkama koje mogu pomoći da se gradivo bolje shvati i da se bezbolno položi ispit.

Razmijenite odjeću s kolegama

Second hand shopovi su već odavno popularni, a ljudi ondje zalaze kako bi pronašli malo jeftiniji komad odjeće. Premda je ta odjeća korištena (ili minimalno korištena), ona nije oštećena te se može još nositi. Tijekom faksa nema potrebe da idete u second hand shop nego jednostavno odjeću možete razmijeniti s kolegama na faksu ili cimerima. Pritom nećete potrošiti ništa i uštedjet ćete dosta novca.

Čuvajte barem 10% plaće ako radite studentski posao

Vjerojatno ćete barem nekoliko puta u životu, ako ne i stalno, raditi studentske poslove. Takve poslove je barem lako naći i uglavnom su solidno plaćeni, s tim da je radno vrijeme često po dogovoru. Od svake plaće pokušajte sačuvati 10% i to jednostavno ili spremite u kasicu ili prebacite na drugi račun kojeg nećete dirati. Tako će vaši novci biti sigurni od vas samih!

Što češće idite u menzu ili kuhajte sami

Iako studenti imaju za opciju menzu kao mjesto gdje mogu jesti za jeftine novce, nekima se ne isplati ići do menze. Ako već imate osnove kuhanja u malom prstu tada za vas nema panike samo morate obećati sami sebi da ćete kuhati, ne jesti bureke i pizze, nego kuhati! Tako ćete uštedjeti!

Smanjite izlaske

U slučaju da štedite za točno specifičnu stvar i znate koliko bi vam novca otprilike trebalo, a jako volite izaći vikendom pa sutra razbijati glavu zbog potrošenih 300 kuna u jednoj večeri, trebate sami sebi zabraniti izlazak. Nema puno filozofije, vrijeme je za dekicu, "penzionersko" raspoloženje i pidžamu u 23 sata.

Izvor: MojFaks

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.