8 načina kako sačuvati fokus na bitnim stvarima

Leo Babauta s poznatog bloga Zen Habits savjetuje kako sačuvati fokus  i kako se oduprijeti svakodnevnim distrakcijama koje nas ometaju na putu do postignuća naših ciljeva.

Babauta kaže da su distrakcije najopasnije kad ne primjećujemo da su nas obuzele. Srećom, ima lijeka:

Jedna od podmuklih osobina navika koje nam odvlače fokus je da često ne primijetimo da smo im se prepustili. Prišuljaju nam se, kao starost, i prije nego to uspijemo shvatiti, ovisni smo i nemoćni.

Ali, nismo zaista nemoćni. Moć koju imamo je naša svijest, nešto što možete početi odmah razvijati. Obratite pozornost na to koje sajtove posjećujete, koliko često se zabavljate svojim telefonom i koliko vremena svakog dana provodite pred ekranom.

Jednom kad ste svjesni svojih distrakcija, piše Zen Habits, pokušajte shvatiti otkud dolaze. Leo Babauta kaže da on često distrakcijama odgađa posao za koji se boji da bi ga mogao loše obaviti.

Je li u korijenu vaših distrakcija strah, ili neka druga emocija, morate sami otkriti.

Jednom kad i to osvijestite, Zen Habits preporuča akcijsku listu u osam točaka kojom se možete riješiti distrakcija:

  1. Naviknite se zatvarati čim više tabova u internetskom pregledniku. Važnije stvari dodajte u favorite, manje važne prebacite na vaš omiljeni servis za kasnije čitanje (primjerice Instapaper ili Pocket), i zatvarajte sve redom.
  2. Blokirajte svoje omiljene distrakcije na nekoliko sati. Igre, društvene mreže, portali. Ne trebate ih koristiti toliko često.
  3. Zapišite unaprijed vremena u koja ćete provjeravati email i druge poruke. Želite li se baviti elektroničkom poštom po 20 minuta u 10, 13 i 16 sati? Zapišite to. Držite se zapisanog.
  4. Odmaknite se. Izađite van i prošetajte. Vozite se na biciklu. Trčite. Odvedite djecu u park.
  5. Meditirajte. Sjedite mirno nekoliko minuta bez distrakcija. Obratite pozornost na disanje. Kad vam se pozornost skrene na nešto drugo, vratite je na dah.
  6. Čitajte. Knjigu od papira. Uklonite sve ekrane i priuštite si malo vremena za čitanje u tišini.
  7. Pronađite mjesto bez wifija. Ili ugasite router. Kad pišete, zatvorite sve aplikacije osim programa u koji koristite za pisanje, sačuvajte fokus.
  8. Obrišite korisničke račune na društvenim mrežama. Nedavno sam se vratio na Facebooku kako bih bio u kontaktu s obitelji dok mi je otac bio hospitaliziran i umirao. Ali kršenja privatnosti i beskorisni sadržaji koje ljudi gore postaju su me brzo otjerali, pa sam opet obrisao račun.
  9. Obrišite s mobitela aplikacije koje vam odvraćaju pozornost. Igre, društvene mreže, bilo što čemu se vraćate svaki put kad vam treba doza distrakcije.
  10. Jedite bez uređaja. Obratite pozornost na hranu. Uočite teksture, okuse, boje, koliko je zdravo ono što stavljate u hram svog tijela.

Izvor: Stratego

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.