Najdosadniji dan u povijesti je...

2010. godine informatičar William Tunstall-Pedoe odlučio je upotrijebiti program koji će pretražiti i indeksirati stranicu za istinsko poznavanje činjenica True Knowledge. True Knowledge, koje je u vrijeme njegove analize sadržavalo preko 300 milijuna činjenica, sada je tvrtka Evi u vlasništvu Amazona i "sastavni je dio Amazon Alexa".

"Palo nam je na pamet da s preko 300 milijuna činjenica, od kojih velik postotak otpada na događaje, ljude i mjesta i veže ih za vremenske točke, možemo jedinstveno izračunati objektivan odgovor na pitanje" Koji je bio najdosadniji dan u povijesti?" Iz zabave smo napisali skriptu za skeniranje svih dana (s početka 20. stoljeća) i pokrenuli je ", napisao je u blogu na web stranici.
Naravno, dosadno nije najobjektivniji pojam koji možete koristiti - pa su, kako bi izračunali najdosadniji "dan u povijesti, stvarno tražili najneobičniji dan kada se nije dogodilo gotovo ništa važno.

Kandidata ima dosta, uključujući 18. travnja 1930., kada je britanski spiker vijesti BBC objavio "nema vijesti", a zatim je puštao klavirsku glazbu sljedećih 15 minuta.
Međutim, datum koji je odabrala Tunstall-Pedoeova analiza bio je 11. travnja 1954. godine.

"Rađa se puno poznatih ljudi, umiru poznati ljudi, događaju se događaji", rekao je Tunstall-Pedoe, "Ovaj je dan bio izuzetno zapažen po tome što se nije dogodilo gotovo ništa."

Jedini zapaženi događaji koji su se tog dana izvukli iz analize bili su da je nogometaš Oldham Athletica Jack Shufflebotham umro, a turski akademik Abdullah Atalar rođen.

"Ironija je ipak u tome što je nakon izračunavanja dan danas zanimljiv po tome što je izuzetno dosadan", napisao je tada tim. "Možda trebamo izračunati drugi najdosadniji dan ..."

Izvor: iflscience.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.