Evo što znači onaj iznenadni trzaj prije nego upadnete u san

Evo što znači onaj iznenadni trzaj prije nego upadnete u san
 

Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, no mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa kao što je kava. Ali, znaju ih potencirati i neki poremećaju u tijelu.

Ova pojava se u stručnoj literaturi naziva - hipnotički trzaj, a radi o reakciji tijela na ulazak u san - trzne se i razbudi nas prije nego što čvrsto zaspemo.

- Hipnotički trzaj je kratki i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna. Tijekom uspavljivanja mišići u tijelu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad pa pokreće kontrakciju mišića - objasnila je Ellen Wermter, certificirana medicinska sestra i glasnogovornica organizacije 'Better Sleep Council'.

Kaže kako to može biti slučajno i događa se bez razloga, a ponekad se radi o nekim čimbenicima koji povećavaju vjerojatnost od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vježbi i kod uzimanja određenih lijekova.

- Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, no mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa poput unosa kofeina i sličnog - pojasnio je Alex Dimitriu, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

Dodao je da razloga za brigu nema, no ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše posavjetovati se sa liječnikom.

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj sa kratkotrajnim prestankom disanja tijekom sna.

- Kada su dišni putevi blokirani i razina kisika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja tijelu i budo ga trzanjem - kaže Ellen Wermter.

Napominje kako ne postoji način da se trzanje ne događa, no pomaže redoviti odlazak na spavanje u tihom i ugodnom okruženju. Također, pomoći će i opuštanje od stresa prije spavanja, ako i izbjegavanje hrane i pića koji stimuliraju budnost, poput kave ili čokolade, prenosi HuffPost.

Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše tijelo moralo biti sigurno da je u okruženju sve u redu i opasnosti nema.

- To bi mogao biti trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovno prije spavanja provjere je li sve sigurno te da osiguraju stabilan položaj tijela prije spavanja, posebno ako su spavali na drvetu - smatra Jason Ellis, profesor na Sveučilištu Northumbria.

 

Izvor: 24sata.hr 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.